Orbán Viktor nem fogadja az EP tényfeltáró delegációját

Európai Parlament
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Sűrű program várja a hét második felében az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának Magyarországra látogató tényfeltáró küldöttségét. A Népszava szerint Orbán Viktor miniszterelnök nagy ívben kerüli a testülettel való találkozást, ami várható volt, hiszen a héttagú delegáció elsősorban a jogállami normák érvényesüléséről akar tájékozódni. 

A kormányfő maga helyett Varga Judit igazságügyi minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert küldte el a tárgyalásra, amelynek pontos időpontja a lap szerint még nem ismert.

A küldöttség tagjai megbeszélést folytatnak többek között Karácsony Gergely főpolgármesterrel, fideszes és ellenzéki parlamenti képviselőkkel, az ellenzéki pártok vezetőivel, számos független, illetve kormánypárti újságíróval, társadalomkutatóval, civil szervezet vezetőjével. A küldöttségbe az EP valamennyi frakciója delegál egy-egy tagot, a liberálisok egyetlen magyarként a momentumos Donáth Annát. 

A Népszava úgy tudja, a fideszes Hidvéghi Balázs is bejelentkezett a delegációba a „kiegyensúlyozottság” érdekében, de mivel a politikus nem tagja a szakbizottságnak, nem biztos, hogy részt vehet a viziten.