Magyarországon nem javult az idősek helyzete, Izlandon és Svájcban a legjobb nyugdíjasnak lenni

nyugdíjasok
pixabay.com

A Natixis frissen publikált nyugdíjfelmérése szerint több tényező is fenyegeti a nyugdíjasok, illetve a jövő nyugdíjasainak jólétét

- idézi a kutatást a Portfolio.

Ezek közé a kockázatok közé tartozik az infláció, a hozamkörnyezet, az államadósság, a foglalkoztatottság, az egészségügy, a jövedelmi egyenlőség. A tanulmány szerint minél fiatalabb valaki, annál inkább arra számít, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál hamarabb tud nyugdíjba menni.

A Natixis évente kiadott tanulmánya 44 országot rangsorol a nyugdíjasok jóléte és pénzügyi biztonsága alapján. A listát Izland, Svájc és Norvégia vezeti, de befért az első tízbe Írország, Hollandia, Új-Zéland, Ausztrália, Németország, Dánia és Kanada is. Magyarország a lista utolsó, 44. helyén áll, ugyanott, ahol tavaly is. 

A régiós rangsorban Észak-Amerika áll az első helyen, őket követi Nyugat-Európa, Kelet-Európa és Közép-Ázsia, Latin-Amerika, majd az ázsiai és csendes-óceáni régió. A kutatás az egészség, pénzügyek, életminőség és anyagi jólét szempontok szerint állította fel a listákat.

Pénzügyi jólét szempontjából Szingapúr, Svájc és Új-Zéland végzett az első három helyen, az egészségügyi alindexet pedig Japán, Norvégia és Luxemburg vezeti. Az anyagi jólét mutató Izlandon, Norvégiában és Hollandiában volt a legjobb, Magyarország pedig a 13. helyen végzett.