Szijjártó Péter nem elégedett azzal, ahogy Rogán Antal vezeti a Fidesz kampányát

Szijjártó Péter nem elégedett azzal, ahogy Rogán Antal vezeti a Fidesz kampányát

„Finkelstein halott. Habony az operatív működésben régóta nem vesz részt. Ez már kizárólag tóni kampánya. Orbán teljhatalmat adott neki. A kormánytagok és a pártszervezet vezetői utasításba kapták, hogy minden körülmények között teljesítsék és továbbítsák a kabinetiroda iránymutatásait. Még a facebook-posztjaikról is rogánék felé kell elszámolniuk. A szervezeti kérdésekért felelős Gyürk András és Kubatov Gábor is nekik felelnek"

- számolt be a 444-nek egy helyi forrás, amelyet mások is megerősítettek, hozzátéve: Rogán Antal iránymutatásait olyan fegyelemmel kötelesek teljesíteni a kormány- és párttagok, „mintha maga a főnök adná azokat utasításba”.

Rogán különleges státuszát mutatja, hogy Pintér Sándor belügyminiszteren kívül Rogán az egyedüli kormánytag, aki teljesen mentesül a nyilvános megszólalások és kommunikáció kötelezettségek alól - jóllehet, ebben szerepe van annak is, hogy a propagandaminiszter népszerűsége a hozzá köthető korrupciós és helikopterezős ügyek miatt az évek során meggyengült támogatottsága. Rogánon kívül csak néhány kormánytag van, akit a miniszterelnök rendszeresen az irodájába hívat - Gulyás Gergely, és politikai igazgatónak megtett helyettese, Orbán Balázs például ilyenek.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda folyamatosan monitorozza a választókat, amelyben a Századvég tevékenyen részt vesz. Fontos szereplő a rendszerben a kreatív koncepciók megvalósításáért felelős Balásy Gyula is. 

Rogán személyesen találkozik heti rendszerességgel a kormánypárti lapok szerkesztőivel és illetékeseivel is a kabinetirodában.

Mivel a minisztérium alá sorolt Nemzeti Kommunikációs Hivatal dönti el, ki mennyi állami hirdetést vihet házhoz, ezek erősen hierarchizált kapcsolatok. Az elhangzottakat senki sem kérdőjelezi meg. Rogán Antal állítólag nem ritkán azt is prezentálja, hogy az adott témában milyen szóhasználatot vár el a szerkesztőktől. Egy forrás szerint, aki részt vett már egy ilyen ülésen, pontosan úgy zajlanak ezek a találkozók, akár egy munkamegbeszélés:

bejön a főnök, értékeli az elmúlt időszak teljesítményét, majd szenvtelenül elmondja, mit vár a következő időszakban a beosztottaktól.

A hírek szerint Orbán azért is támaszkodik rá szívesen, mert Rogán nem különösebben népszerű a kormányon belül sem. Amíg Novák Katalin, Varga Judit, Szijjártó Péter vagy Gulyás Gergely keresi a többi miniszter társaságát, szívesen járnak fogadásokra, és magabiztosan használják az instagramfiltereket, addig Rogán nagyon ritkán tölt időt az üléseken kívül kormánytagokkal; nem jelenik meg a kolostor étkezőjében sem.

Egy vele korábban közeli munkakapcsolatban lévő munkatárs szerint

köszönni sem nagyon szokott, kerüli a szemkontaktust, többnyire leszegett fejjel közlekedik a folyosókon.

A 444 szerint Rogán egyik kritikusa Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a párt szeptember eleji elnökségi ülésén finoman meg is szólta a Fidesz kampányát. Többek által osztott észrevétel a pártban, hogy bár agresszivitásból nem veszített a Fidesz, nyolc hónappal a választások előtt sem állt össze ahhoz hasonló, világos kommunikációs narratíva, mint ami az előző választási kampányok során sikerre vezette a pártot.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Nem kristályosodott ki a kampány karaktere: hónapok óta több párhuzamos tematikát futtat a kormány, de egyik sem kellően domináns ahhoz, hogy uralja a kommunikációt és kijelölje a közelgő választás tétjeit. Rogán stábja szerint a „többtémás kampány” előnyére válhat a Fidesznek, és a legfontosabb cél egyébként is az, hogy

a gyurcsányozással elriasszák az ellenzék mellől a bizonytalan választókat.