Hamis választási ajánlások miatt emeltek vádat

Hamis választási ajánlások miatt emeltek vádat

A Fővárosi Főügyészség 3 férfival szemben emelt vádat választás rendje elleni bűntett miatt, akik a vád szerint úgy igazolták a választói ajánlások meglétét a 2019. évi önkormányzati választásokon, hogy tudták, az íveken hamis aláírások is szerepelnek - írja a Fővárosi Főügyészség.

A közlemény szerint egy – ugyanazon párthoz tartozó – 48 és 67 éves férfi 2019-ben az önkormányzati választáson jelöltként kívánt indulni 1-1 budapesti választókerületben. A jelöltséghez szükséges választópolgári ajánlásokat gyűjtő íveket a 2 férfi ajánlásgyűjtőként aláírta, amellyel igazolták, hogy az ívek szerinti ajánlásokat személyesen ők gyűjtötték, és az érintett választópolgárok ajánlást adtak a részükre.

Valójában azonban az igazolások nem feleltek meg a valóságnak, mert a 48 éves férfi a saját ívein 17 aláírást maga hamisított, a 67 éves férfi ívein pedig – a férfi tudtával – ismeretlen személy hamisított 45 aláírást. A hamis aláírásokkal képviselőjelöltként vették nyilvántartásba mindkét férfit.

A vád leírja még egy – ugyanezen párt érdekében eljáró – 68 éves férfi cselekvőségét, aki egy harmadik jelölt nyilvántartásba vétele érdekében adott le olyan aláírásgyűjtő íveket, amelyeken 23 hamis aláírás volt, és amelyek szükségesek voltak a jelölti jogálláshoz.

Mindezeken túl a vádirat szerint a 3 férfi pártjuk – jóhiszemű – polgármesterjelöltjét is oly módon támogatták, hogy aláírásgyűjtőként hamis aláírásokat tartalmazó íveket igazoltak le a javára.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Fővárosi Főügyészség a 3 férfival szemben, fejenként 2 rendbeli választás rendje elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék szabjon ki a vádlottakkal szemben – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – végrehajtásában  felfüggesztett börtönbüntetést - olvasható a közleményben.