Mészáros Lőrinc üzlettársa szőlőbirtokot szerzett Franciaországban

Mészáros Lőrinc üzlettársa szőlőbirtokot szerzett Franciaországban

A világ egyik leghíresebb borvidékén, a franciaországi Bordeaux-ban vásárolt neves történelmi szőlőbirtokot egy olyan társaság, amelyet Mészáros Lőrinc borásza és egyben üzlettársa alapított - értesült a 24.hu.

A lap szerint a Les Salles-de-Castillon településen 1782-ben létrehozott Chateau de Clotte borbirtok a francia földhivatali adatok szerint szeptemberben került hivatalosan Kalocsai László bordeaux-i cége, a Winemajor SAS tulajdonába.

Az összesen 65 hektáros szőlőbirtok harmadán, 21 hektáron termelnek szőlőt, elsősorban merlot, valamint cabernet franc fajtákat. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak, ahol az elmúlt években többszörösen díjazott borok készültek. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Chateau de Clotte birtokot megvásárló francia részvénytársaság kizárólagos tulajdonosa Kalocsai László. A borász a bordeaux-i vállalkozás mellett nemrég megalapította a társaság magyarországi „testvérvállalatát” is, a főtevékenységben vagyonkezeléssel foglalkozó Winemajor Hungary Zrt.-t. Utóbbiban a tulajdonostársa Bai Edit tokaji borász. E két vállalkozást leszámítva az Opten cégadatbázis adatai alapján Kalocsai csakis olyan magyar cégekben érdekelt, amelyek Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartoznak. 

Azt nem tudni, hogy végül mennyiért kelt el az ingatlan, de a vételár nagyságrendjére lehet következtetni abból, hogy a kevesebb mint feleakkora Chateau Reynaud Dunesme Earl birtokot a tulajdonosa 2,5 millió euróért (körülbelül 900 millió forintért) adná el.

A lap emlékeztett, hogy a NER-szereplők – így Mészáros Lőrinc – által előszeretettel használt OE-LEM lajstromjelű, Bombardier Global 6000-es luxus magánrepülőgép tavaly egyébként kétszer is leszállt Bordeaux-ban. Először július elején, majd október közepén. A repülő mindkét alkalommal egy napot töltött a városban.