Véget ért a Vadászati és Természeti Világkiállítás, a kérdés csak az, mire volt ez jó

Véget ért a Vadászati és Természeti Világkiállítás, a kérdés csak az, mire volt ez jó

Bezárta kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Elképesztő húsz nap volt, amelynek során rekordok dőltek meg

- mondta Kovács Zoltán a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

A 17 milliárd forintból összehozott kiállításért felelős kormánybiztos állítása szerint a vidéki helyszíneket és más rendezvényeket is beleértve, csaknem két millióan nézték meg a főleg kitömött üvegszemű vadállatokat. A Hungexpóra, tehát a központi helyszínre összesen 616 ezren látogattak el az elmúlt 20 nap során.

Arról viszont nem szól a statisztika, hogy ennek körülbelül a felét-harmadát a szervezett, illetve az iskolás csoportok tették ki. Hétköznap, amikor valóban csak kevesen váltottak jegyet a vásárvárosba, egymást érték az általános és középiskolás gyerekek csoportjai, akik biztosan jobban élvezték a vadászati kiállítást mint mondjuk egy matek órát, de sokkal többet nem tudhattak meg a vadászatról, vagy annak fontosságáról, még kevesebbet a természetvédelemről, és még annál is kevesebbet arról, hogy egészen pontosan miért jó példa az a gyerekeknek, ha lelőtt vadállatok felett pózoló vadászokat láthatnak nagy méretű képeken.

Ez jó mulatság, férfimunka volt!

Ezzel a Vörösmarty Mihály idézettel búcsúzott Kovács Zoltán egy kissé thriller szerű Facebook-videón a Vadászati és Természeti Világkiállítástól megígérve, hogy újabb 50 év múlva ismét lesz ilyen kiállítás.

Semjén Zsolt helikopteres vadászata nem volt reklámozva, de a KDNP-s miniszterelnök-helyettes szinte minden nap kint volt a Hungexpón, hogy személyesen mutassa meg a meghívottaknak és amúgy mindenkinek aki éppen arra járt, hogy ő és a kormány egy a természettel. Sőt, a Kádár-rendszert is idézte, amikor arról beszélt, hogy milyen jó nemzetközi kapcsolatokat lehet építeni egy kitömött medve és egy halakkal teli, de kissé zavaros vizű akvárium megtekintése közben.

Kádárt idézte Semjén Zsolt, amikor a Vadászati kiállítást méltatta

Az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás rangját jól mutatja, hogy az előző, 1971-es budapesti rendezvényre Kádár János is konszolidálni igyekezett nemzetközi kapcsolatait. A Népszava beszámolója szerint ezekkel a szavakkal próbálta népszerűsíteni Semjén Zsolt a szombaton kezdődő két hetes rendezvénysorozatot egy háttérbeszélgetésen.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás véget ért. A számadás még várat magára, de már most sokan kíváncsiak arra, hogy megérte-e a nagy felhajtás a 17 milliárdot? A válasz nem pusztán a számok adják meg, hanem az is, hogy a kilátogató vadászokon kívül, kit érintett meg a fura pózokba merevedő vadállatok, madarak, halak és a temérdek agancs látványa. Érezték-e azt az érzést, hogy valóban közelebb kerültünk a természethez, mert láttuk és hallottuk a Fidesz fővadászait áradozni a vadászatról? A válasz, vagy válaszok nem biztos, hogy tetszenének a kormányzat propagandistáinak. Az viszont valószínű, a vadászati kiállítás arra mindenképpen jó volt, hogy újabb látványberuházás keretében osszon szét a kormány néhány milliárdot a kivitelezésben részt vevő NER-közeli cégeknek.

A végösszeg 17+60 milliárd forint lett a járulékos költségekkel együtt.