10 éve nem voltak ilyen drágák az élelmiszerek, mint most

10 éve nem voltak ilyen drágák az élelmiszerek, mint most

Részben a kínálat szűkössége, valamint a növényi olajok és a szemestermények jelentős drágulására októberben már a harmadik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által csütörtökön ismertetett adatok szerint az októberi árindex - 2011 júliusa óta legmagasabb - 133,2 pont lett, 3 százalékkal (3,9 ponttal) magasabb a szeptemberinél és 31,3 százalékkal (31,8 ponttal) magasabb az egy évvel korábbinál.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Októberben a szemestermények árindexe átlagosan 3,2 százalékkal (4,3 ponttal) 137,1 pontra nőtt szeptemberrel összevetve, éves összevetésben pedig 22,4 százalékkal (25,1 ponttal) múlta felül a tavaly októberit. Idén októberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a globális búzaár, szeptemberhez képest 5 százalékkal, tavaly októberhez viszonyítva pedig 38,3 százalékkal nőtt, és ezzel 2012 novembere óta megmagasabb szintre emelkedett. A búza árát különösen az hajtja fel, hogy gyengébb volt a termés olyan vezető exportáló országokban, mint Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok.

A FAO októberi növényi olaj árindexe rekordszintű, 184,8 pont lett, 9,6 százalékkal (16,3 ponttal) emelkedett szeptemberhez képest. Októberben már negyedik hónapja emelkedett a pálmaolaj, a napraforgó és a repceolaj ára. A pálmaolaj világpiaci áremelkedését a megugrott globális importkereslet váltotta ki és azok a félelmek, hogy Malajziában visszaveti a termelést a vendégmunkások hiánya.

A tejtermékek árindexe havi összevetésben 2,2 százalékkal (2,6 ponttal) 120,7 pontra nőtt, éves összevetésben az ármozgást követő mutató 15,5 százalékkal (16,2 ponttal) emelkedett. A hústermékek árindexe szeptemberhez viszonyítva 0,7 százalékkal (0,8 ponttal) 112,1 pontra süllyedt, de így is 22,1 százalékkal (20,3 ponttal) meghaladta a tavaly októberi értéket. A cukor árindexe 119,1 pont lett októberben, 1,8 százalékkal (2,1 ponttal) gyengébb szeptemberhez viszonyítva. Októberben először jegyeztek fel visszaesést hat hónap töretlen növekedés után, de tavaly októberhez viszonyítva a mutató mintegy 40 százalékkal állt magasabban.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál.

(MTI)