Az EU feketelistára helyezné a migránsokat szállító légitársaságokat

Az EU feketelistára helyezné a migránsokat szállító légitársaságokat

Az EU megvizsgálja azokat a jogi eszközöket, amelyek révén feketelistára lehet helyezni a migránsokat Fehéroroszországba szállító légitársaságokat - jelentette ki csütörtökön Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján.

"Az EU számára nyilvánvaló, hogy a szankciók jelentik a helyes választ a fehérorosz rezsim lépéseire és gyakorlati intézkedéseinket összehangoljuk az Egyesült Államokkal"

- tette hozzá.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a lengyel vezetés felkéréséére az Európai Rendőrségi Hivatal embercsempészeti szakértői fogják segíteni a válság kezelését a lengyel-fehérorosz határon. Az Oroszországból érkező gáztranzit leállításával kapcsolatos fehérorosz fenyegetésekről szólva Spinant elmondta: "a minszki rezsim először az embereket, most pedig a gázt használja fel nyomásgyakorlásra, az EU azonban nem hagyja magát megfélemlíteni".

A szóvivő Ursula von der Leyennek, a testület elnökének szavaira emlékeztetve reményét fejezte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök képes meggyőzni a fehérorosz rezsimet arról, hogy hagyjon fel a hibrid támadásokkal.

Márki-Zay Péter: szigorúbban kéne felügyelnie az Európai Uniónak azt, hogy kit enged be

Az Euractiv című lap is beszámolt Márki-Zay Péter brüsszeli látogatásáról, ahol újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy az Európai Uniónak jobban kéne felügyelnie arra, hogy mire ad pénzt a tagállamoknak. A lap szerint Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy az ellenzék azt szeretné elérni, hogy az ország megfeleljen a jogállamiság kritériumainak, és mindenekelőtt a kormányzat „ne lopja el az európai adófizetők pénzét."

A határvédelemmel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette: az EU jelenlegi hosszú távú költségvetésben 6,4 milliárd eurót fordít a határok védelmére, háromszor annyit, mint korábban. Hozzátette: az uniónak az az álláspontja, hogy falakat és drótkerítéséket nem finanszíroz. Tagállami hatáskörbe tartozik a határellenőrzés elvégzése, a tagországok eldönthetik, hogy ezt milyen módon teszik. A bizottság nem zárja ki a fizikai határzárak használatát, de azt a nemzeti büdzséből kell finanszírozni - szögezte le.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Adalbert Janz migrációs ügyekben illetékes uniós szóvivő arról beszélt, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet alapvetően nem migrációs, hanem Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vezetése által előidézett mesterséges válság. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy "ha jelenlegi helyzet nem is, de a tagállamok által  remélhetőleg minél gyorsabban elfogadott és végrehajtott új uniós menekültügyi csomag  fordulópont hoz a migráció kezelésével kapcsolatban az EU-ban".

(MTI nyomán)