Távozik Várbíró Péter, az Index lapigazgatója

Távozik Várbíró Péter, az Index lapigazgatója

Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója a Média1-nek megerősítette Várbíró Péter távozásának hírét. Azt mondta, a távozásra közös megegyezéssel kerül sor, de részben a Konyhanyelv című műsorban történtek miatt kerül sor a távozásra.

A Média1 belső forrásra hivatkozva ezt megelőzően azt írta, az Index munkatársai elbocsátásként beszéltek a történtekről.

Korábban nagy felháborodást váltott ki, amikor Wahorn András képzőművész, az Index műsorában többek között olyan kijelentéseket tett, hogy egy nyolcéves kislány bugyijába nyúlkálni még nem erőszak, sőt ez okozhat kellemes élményt is, vagyis a pedofilokat mentegető tartalom vált publikussá.

Az Index a videó miatt több közleményben is elhatárolódott a műsorban történtektől, de a videót nem törölték a YouTube-ról. A történtek után a svéd Electrolux cég, a műsor szponzora szerződést bontott az Index.hu-val és nyilvánosan elhatárolódtak a történtektől, kiállva az emberi jogok mellett.

Más ügyek is vannak az Index körül

A napokban az Index az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ) is konfliktusba került: az állami vállalat képviselői Facebookon határolódtak el az Index címadási gyakorlatától, ami szerintük nem csak nem korrekt, de sérti az OMSZ tartalmainak felhasználására vonatkozó szerződéses feltételeket is.

Az elmúlt napokban derült ki az is, hogy felvették a médiumhoz a Pesti Srácok és a Magyar Nemzet volt újságíróját, Csekő Imrét. Ő volt az, aki a budapesti városháza épületének állítólagos eladásáról kezdett el egyesek által megkérdőjelezett etikussággal írásokat közzétenni: ez egészen odáig vezetett, hogy Karácsony Gergely főpolgármester jelezte, nem olvassa többet az Indexet, valamint a budapesti városvezetés rágalmazás miatt büntetőfeljelentéssel is élt, és sajtópert indított a lap ellen.

Várbíró Péter mellett, Balogh Ákos Gergely, az Index üzletfejlesztési vezetője, egykori főszerkesztő-helyettese is távozik. Ő azt mondta a Média1-nek, hogy lejárt az Indexhez történő tavalyi elbocsátásakor kötött egy éves szerződése, és úgy érezte, teljesültek az abban vállaltak.