Kásler: a második oltás után a védettség 50–60 százalékra esik vissza minden korosztálynál

Kásler: a második oltás után a védettség 50–60 százalékra esik vissza minden korosztálynál

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Életközelben című videósorozatának legújabb részében összegezte a parlamenti bizottságokban nemrég lezajlott meghallgatásainak tapasztalatait. Mint mondta, Magyarország szerezte be leghamarabb azt a vakcinamennyiséget, amellyel át lehetett volna oltani az egész népességet, ezenkívül Európában először nálunk indult meg a harmadik oltások beadása.

A jelenleg sokakat foglalkoztató harmadik oltás kérdését is érintette Kásler, szerinte azért van szükség a harmadik oltásra, mert

az első után három–négy hónappal a védettség 7 százalékra, a második oltás után a védettség 50–60 százalékra esik vissza minden korosztály esetében.

A miniszter úgy fogalmazott,

a harmadik oltással a védettség ismét 90 százalék föle emelkedik. Ezek nem víziók, nem fikciók, hanem tudományosan bizonyított tények.

Kásler a várólisták kapcsán elmondta, a magyarországi várólisták a járvány hatására növekedni kezdtek, ugyanakkor szerinte a világjárvány dacára nagyságrendileg így is jobbak a 2010-es állapotoknál.

Kiemelte, a várólistákon nem szerepelnek a sürgősségi ellátásra szoruló betegek, sem a daganatos, illetve keringési betegségekben szenvedők.

Az emberminiszter ígérete szerint, amennyiben nem rendel el a kormány további járványügyi korlátozásokat, akkor a csípőprotézis és térdprotézis műtéteket háromnegyed év alatt el lehet végezni, illetve a várólistát a 2019-es szintre lehet ismét visszaállítani.

Azokra a támadásokra, amelyek szerint a járvány ideje alatt daganatos betegek diagnosztikái elmaradtak, úgy reagált: „tipikus tudatlanságból vagy tájékozatlanságból eredő tévedés az onkológiai szűrések és az onkológiai diagnosztika összekeverése. Mint mondta, a diagnosztikát minden egyes esetben el kellett végezni, ami azt jelenti, hogy a tünettel és panasszal rendelkező embereket ki kellett vizsgálni.