A WHO szerint nagyon magas globális kockázatot jelent az omikron, közben a határok lezárása ellen ágál

A WHO szerint nagyon magas globális kockázatot jelent az omikron, közben a határok lezárása ellen ágál

Az omikron variáns valószínűleg globálisan szétterjed, éppen ezért nagyon magas kockázatot jelent, a járvány újabb hullámainak pedig egyes régiókban komoly következményei lehetnek - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn reggel.

A 194 tagállamnak megfogalmazott üzenetében felhívják az országok figyelmét, hogy gyorsítsák fel az oltási kampányokat a magas kockázatú csoportokban és készítsenek elő hatásmérséklő terveket az alapvető egészségügyi szolgáltatások fenntartása érdekében.

"Az omikron példátlanul sok mutációval rendelkezik, melyek közül néhány aggasztónak nevezhető a járványgörbére gyakorolt potenciális hatása miatt. Az új variáns általános kockázata globálisan nagyon magasként értékelt"

– fogalmaztak.

Kanadában és Svájcban is felbukkant az omikron variáns

Kanadában és Svájcban is felbukkant a koronavírus omikron nevű új variánsa - közölték vasárnap a helyi hatóságok. A kanadai Ontario tartomány egészségügyi szervei vasárnap ismertették, hogy a koronavírus omikron mutációját eddig két olyan fertőzött szervezetében mutatták ki, aki nemrég jár Nigériában.

Azt is közölték, további kutatások szükségesek annak érdekében, hogy az omikron képes-e az oltottak és a korábban megfertőzöttek immunválaszát megkerülni.

Várhatóak fertőzések és megbetegedések a beoltott személyeknél is, de csekély és kiszámítható arányban

– tették hozzá.

Mindezek fényében érdekes, hogy 

vasárnap este még a határok nyitva tartására szólított fel a WHO.

Mint ismert, világszerte szaporodnak az afrikai országokat érintő utazási korlátozások a koronavírus omikron nevű új variánsának a megjelenése miatt, az egészségügyi szervezet szerint azonban ez nem jó. Számos – elsősorban európai – ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt.

Ahogyan korábban megírtuk, vasárnap Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke azt mondta,

a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata.

Angelique Coetzee a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: éppen azt találta feltűnőnek, hogy a rendelésein szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak.

Pánikkeltés? - Nem okozott eddig súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata - mondta vasárnap Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke. Az omikron vírusvariánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus-

Coetzee professzor elmondta: ezután hívta fel az egészségügyi hatóságok figyelmét arra, hogy új koronavírus-variáns felbukkanásáról lehet szó, és így azonosították az omikron változatot. Hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre.