Továbbra is rejtély, Orbánéknak mi szüksége volt két honvédségi gépre is egy boszniai útra

Továbbra is rejtély, Orbánéknak mi szüksége volt két honvédségi gépre is egy boszniai útra

November elején az Alfahír elsőként számolt be arról, hogy Orbán Viktort nem csupán a Magyar Honvédség 607-es lajstromszámú Falcon 7x luxusgépe, hanem az egyik 140 személyes, honvédségi csapatszállító Airbus A319-es is elkísérte Bosznia-Hercegovinába, pontosabban Banja Lukába Szijjártó Péterrel együtt tárgyalni. Akkor azt feltételeztük az eseményről közzétett fotók alapján, hogy bár a két kormánytag érkezhetett együtt a helyszínre, valószínűleg nem egyszerre indultak haza. Az ez ügyben megfogalmazódott kérdéseinket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a mai napig nem válaszolta meg.

Orbánt nemcsak a honvédség luxusgépe, hanem az egyik csapatszállító Airbus is elkísérte Boszniába

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Honvédség egyik Falcon 7x luxusrepülőgépével (a 607-es lajstromszámúval) érkezett meg Bosznia-Hercegovinába, hogy Banja Lukában tárgyaljon Milorad Dodikkal, a balkáni állam háromtagú elnökségének szerb tagjával. Azonban arról nem számolt be a közmédia, hogy nemcsak a 13 milliárdos - a gyártója szerint - üzleti gép szállt le tegnap Banja Lukában, hanem az egyik honvédségi csapatszállító Airbus A319-es is odarepült Magyarországról.

Ennek nyomán november végén Szél Bernadett független országgyűlési képviselő próbált némi betekintést nyerni a repülőút részleteibe, így írásbeli kérdést tett fel első körben Benkő Tibor honvédelmi miniszternek arról: 

Kiket szállított a két honvédségi gép, név és cégnév szerint? Miért állt meg az Airbus A319 Belgrádban, kiket vett fel és hányan utaztak a 140 fős gépen Banja Lukába? Mennyibe került a két géppel bonyolított út a magyar adófizetőknek?

Szél kifejtette, "a végrehajtó hatalom ellenőrzésére jogosult országgyűlési képviselőként az út költségeit álló adófizetők tájékoztatása érdekében" válaszokat vár, ugyanakkor rámutatott, ezek közérdekű adatnak minősülnek a NAIH állásfoglalása szerint, mivel "mind az üzletemberek neve, mind az általuk képviselt cégek neve bárki számára megismerhető adat". 

Szél Bernadett egyúttal Szijjártó Péter külügyminiszternek is megcímezte kérdéseit, s a tárcavezetőtől alapvetően arra várt választ:

Miről tárgyaltak boszniai szerb vezetőkkel Banja Lukában, kik voltak a magyar küldöttség tagjai és mennyibe került az út a magyar adófizetőknek?

Mindezt kibontva úgy fogalmazott:

  1. Pontosan milyen okból került sor az információk szerint csak az utazás előtt két nappal bejelentett hivatalos útra? Ha gazdasági okból került rá sor, akkor konkrétan milyen gazdasági megállapodásokat kötöttek, ha pedig politikai jellegű volt a megbeszélés témája, kérem, tájékoztasson, mi volt ez pontosan.
  2. Kik voltak a tagjai a magyar küldöttségnek? Üzletemberekből álló delegáció is utazott Banja Lukába? Ha igen, kik voltak a tagjai és milyen okból kísérték el Önöket Banja Lukába?
  3. Miért volt szükség két gépre? Mennyibe került a két luxusgéppel (Falcon 7x-szel és Airbus A319-es csapatszállítóval) bonyolított út a magyar adófizetőknek?

Végül Orbán Viktornak is feltette kérdéseit, tartalmilag a miniszterelnök esetében is ugyanazokra volt kíváncsi, mint Szijjártó Péternél.

Az ellenzéki politikus tehát három kormánytagnál is próbált felvilágosítást kapni a nyilvánosság elé nem tárt részletekről a kissé homályos ügyben, "válasz" azonban egy negyedik személytől, Vargha Tamástól érkezett pár napja, december 11-én. A külügy polgári hírszerzésért felelős államtitkára a három kérdéssorra elegánsan egy csomagban felelt, véletlenül sem pazarolva a szót:

"A magyar kormány stratégiai kérdésnek tartja a nyugat-balkáni régió stabilitását és biztonságát. Meggyőződésünk, hogy elengedhetetlen a folyamatos párbeszéd a térség politikai vezetőivel. Bosznia-Hercegovina kulcstényező a Nyugat-Balkánt érintő biztonságpolitikai folyamatok alakulásában, ezért az ország, illetve az azt alkotó entitásokkal való kapcsolattartás fontos magyar érdek. A Banja Lukába látogató delegáció tárgyalásainak napirendjén politikai kérdéseken túl a térség gazdaságfejlesztésében való magyar szerepvállalás lehetséges módjai is szerepeltek, hiszen az erős és stabil gazdaság fontos feltétele a stabilitás és béke megőrzésének."

Szemlátomást az idézett államtitkári válaszból mindössze a konkrétumokat tartalmazó érdemi rész maradt ki, a kik, a miért és a mennyibe került kérdőszavak mentén. Így változatlanul rejtély övezi a kormányfő boszniai repülőútjához fűződő részleteket.

Orbán a honvédség 13 milliárdos luxusgépével menőzött Bosznia-Hercegovinában

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Boszniai Szerb Köztársaságba, Banja Lukába érkezett, ahol munkaebéden tárgyal Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagjával, Milorad Dodikkal. A szombati megbeszéléseken részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.