A pedagógusok 1 százaléka oltásellenes, ők mától fizetés nélküli szabadságra kerültek

A pedagógusok 1 százaléka oltásellenes, ők mától fizetés nélküli szabadságra kerültek

Az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel az oltást, közölte hétfő délelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint minden feladatellátási helyen újraindul az oktatás a téli szünetet követően, ugyanis az állami fenntartású iskolákban a 78.000 pedagógus mindössze 1 százaléka utasította el a védőoltás felvételét, így körülbelül 780 ember nem folytathatja az oktatást addig, míg nem tesz eleget egészségügyi kötelezettségének.

Az adatok részletes lebontása alapján a pedagógusok

  • 94 százaléka be van oltva,
  • 3 százaléka szakorvosi ellenjavallattal oltatlan,
  • 1 százaléka miniszteri mentesítéssel oltatlan,
  • 1 százaléka betegállományban van vagy miniszteri mentesítésre vár,
  • 1 százaléka saját akaratából oltatlan.

Utóbbi 1 százaléknyi pedagógus csak az oltás felvételét követően térhet vissza az iskolába.

Kérjük és javasoljuk, hogy a tanulók védelme érdekében ők is éljenek a lehetőséggel – írta a minisztérium, bár a szabadságra küldött munkavállalók kapcsán már nem a gyermekek egészségének megóvásáról van szó, legfeljebb a munkaviszony megmentéséről. A kormány egyébként néhány napja még nem tudott ilyen adatokról beszámolni.

A hatályos kormányrendelet alapján január 3-tól fizetés nélküli szabadságra került az a foglalkoztatott, aki december 30-ig az oltást szándékosan nem vette fel annak ellenére sem, hogy számára kötelező volt.