Még 2021 utolsó napjának délelőttjén sem tudta a kormány, hány tanár esik ki idén az oltások miatt

Még 2021 utolsó napjának délelőttjén sem tudta a kormány, hány tanár esik ki idén az oltások miatt

Ahogy az már ismert, az Orbán-kormány kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást a pedagógusok körében, akik december 15-ig nem hajlandók erre, azoknak januárban fizetésnélküli szabadságra kell menniük. Ez a kormánydöntés azonban a tanárok egy részében és a szakszervezetekben is nemtetszést váltott ki, figyelmeztetve mindenkit, hogy a súlyos munkaerőhiány miatt nem lehet megoldani az így kieső pedagógusok pótlását. Sztrájkra készülnek az ágazatban.

A PDSZ egyenlevelet írt: így játszhatják ki a pedagógusok a kötelező oltást

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) különös módját választotta az Orbán-kormánnyal szembeni konstans vitájának. A nedolgozzingyen.hu portáljukon megjelent írásban reflektálnak arra, hogy Kásler Miklós miniszter "a járványügyi és köznevelési szempontokra tekintettel - az Operatív Törzs javaslatának figyelembevételével" felmentést adhat a pedagógusoknak a kötelező oltás alól; nyilvánvaló módon az oktatásban tapasztalható súlyos tanárhiány miatt.

Jellemző, hogy a kormányzatnak sincs lövése erre, sőt, még azt sem tudják, mekkora a baj, amivel szembenéznek. 

A jobbikos Rig Lajos írásbeli kérdésére, miszerint "mennyi pedagógus munkaviszonya szűnik meg a kötelező koronavírus-elleni oltás miatt", Rétvári Bence, a humántárca államtitkára december 31-én délelőtt 11 óra 9 perckor benyújtott válaszában elárulta, csak később közölhető adat az oltások miatt a rendszerből kieső tanárok számáról, de helyben "megteszik a szükséges intézkedéseket", hogy pótolják a munkaerőhiányt. 

Amúgy a kormánynak arról sincs információja, hogy az egészségügyi szektorból hány munkavállaló esett ki hasonló okokból.