1,8 millió forintért helikopterezett tavaly Áder János, magyarázatot követel az Egységben Magyarországért politikusa

1,8 millió forintért helikopterezett tavaly Áder János, magyarázatot követel az Egységben Magyarországért politikusa

Tavaly csaknem két és fél óráig vette igénybe a rendőrség szolgálati helikopterét Áder János köztársasági elnök - értesült az rtl.hu az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatásából. Az államfő Sátoraljaújhely-Kassa úti céllal repült, a géphasználat értéke pedig több mint 1,8 millió forint volt.

Az azonban már nem derült ki, hogy pontosan melyik program miatt volt erre szüksége Ádernek, mivel a Köztársasági Elnöki Hivatal nem adott választ az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Áder tavalyi évre vonatkozó programja alapján azonban valószínű, hogy az államfő akkor használta a rendőrségi járművet, amikor Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel közösen átadta a Sátoraljaújhelytől 5 kilométerre lévő Rákóczi-várkastélyt, majd onnan Kassára utazott.

Az RTL rákérdezett arra is Áder hivatalánál, hogy a zöld ügyekkel kiemelten foglalkozó köztársasági elnök miért az autónál jóval környezetszennyezőbb utazási módot választott magának. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint

az elmúlt közel tíz év során minden esetben körültekintő vizsgálatot követően – figyelemmel a programokra és kötelezettségekre – született meg a döntés, hogy Áder János köztársasági elnök milyen közlekedési eszközt vesz igénybe 

Az ügyben online sajtótájékoztatót tartott Szakács László, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje, ahol elmondta, hogy egy közjogi méltóság esetében ugyan előfordulhat olyan helyzet, hogy indokolt a légi közlekedés, azonban ez egy előre leegyeztetett, tervezhető program volt, így érthetetlen, hogy miért volt erre szükség.

Szakács László ezért a következő kérdésekkel fordult a kormányhoz:

  • Miért érezte úgy a köztársasági elnök, hogy hivatali idejében, közpénzből hódolhat a fideszes luxuselit egyik kedvenc hobbijának, a helikopterezésnek?
  • Miért kellett a magyar adófizetőknek közel kétmillió forintot kifizetniük azért, hogy Áder János egy egyszerű szombati napon is végezze a munkáját?
  • Mennyiben tartják összeegyeztethetőnek a helikopteres luxusutat az Áder által sokszor hangoztatott klímavédelemmel?
  • Miért derül ki havonta egy fideszesről, hogy magánrepülőn, helikopteren vagy luxusjachton múlatja az időt?

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}