Kézzelfogható ötletek, hogy a parkettád sokáig szép maradjon (x)

Kézzelfogható ötletek, hogy a parkettád sokáig szép maradjon (x)

Egy valóban szépnek nevezhető, esztétikus látványt nyújtó parketta mintegy önálló dekorációs elemként tesz hozzá meglepően sokat a lakás stílusához. Merthogy a csillogó, makulátlan tisztaságú és természetes fényű felületre nemcsak rálépni élmény, de jóleső érzés gyönyörködni is benne.

Persze tenni is kell azért, hogy a parketta akár hosszú éveken át esztétikus maradjon. A tudatos favédelem szellemében tehát a felület megóvását elősegítő tippekkel és megoldásokkal foglalkozunk a cikkben.

Mitől mehet tönkre a parketta?

Az egyik leggyakoribb kellemetlen jelenség a felületi kopás. Vagyis a parketta itt-ott megkopik, mattul a fénye és idővel elveszíti az esztétikumát. Az egyébként természetes folyamat eredményesen lassítható, amennyiben a várható igénybevételhez illeszkedő, megfelelő kopásállósággal bíró típus használata történik.

A szakadás sincs kizárva, hogyha a meglehetősen vékony parkettára nehezedik túlzott terhelés. Például olyankor, amikor a puha felületnek számító padlószőnyegre kerül maga a parketta, később pedig nagyobb tömegű szekrényeket kellene elbírnia.

Aztán a különféle mélységű felületi karcokat is meg kell említeni, amit gyakran a nehéz bútorok mozgatása, illetve a forgószékek kerekei okoznak. Hogy a tipikusan fehér színű karcok ne jelenjenek meg, hasznos praktika lehet a bútorok lábai alá speciális burkolatot illeszteni.

A felsoroltakon túl a parketta lapjainak szélén, az illesztések helyén keletkező duzzadás számít még gyakori jelenségnek. Ennek a kiváltó ok a túlságosan bő vizes felmosás lehet. Úgyhogy magát a tisztítást sokkal inkább enyhén nedvesített eszközökkel érdemes kivitelezni, merthogy a túl sok víz felmosáskor beszivárog a felület alsó rétegeibe, megduzzasztva annak széleit.

A következő ötletekkel sokáig megőrizhető a parkettád szépsége

  • Borzasztóan egyszerű, mégis rendkívül hasznos megoldás lábtörlőt tenni a bejárati ajtó elé. Különösen annak fényében, hogy manapság kismillió ötletes és igényes változat érhető el. A lényeg, hogy az ajtó elé fektetett lábtörlő hatékony szűrője lehet a lábon behordott kosznak, szennyeződésnek, nem beszélve a cipőtalpra ragadt apró kavicsokról.

  • Nem árt tudni azt sem, hogy a parketták valódi ellensége a női cipősarok. Ennek megfelelően amikor csak a lehetőségek engedik, erősen javasolt limitálni a tűsarkúban történő közlekedést a parketta felületén.

  • Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a székek és bútorok lábaira célszerű öntapadó bútorláb alátétet illeszteni. Zenekedvelőknél pedig a nagyobb hangfalak rezgésétől lehet megóvni a parketta felületét apró, tüskés alátétekkel, amiket pont erre a célra találtak ki.

  • Ha pedig egy-egy kellemetlen és esztétikátlan sérülést más módon nem lehet elrejteni, akkor bútorok vagy szőnyeg segítségével hatékonyan áthidalható a probléma.

A parketta esztétikumának megőrzését segítő további tippek

Időről időre érdemes lehet lazúr, illetve speciális faápolók, lakkok és festékek segítségével kezelni a parketta egész felületét. Ez a plusz ráfordított munka hatékony megoldás lehet a felület szépségének megújításához.

Ami a favédelem kérdését és a tisztítást illeti, mindenképp célszerű a természetes tisztítószerek használatára fókuszálni, ezáltal is óvva a fényezés állapotát. Vagyis olyan ápolószer alkalmazása hozhatja meg a kívánt eredményt, aminek a használata kimondottan a parkettára javasolt, miközben fényesítő hatással bír.

A parketta takarításához leginkább kézenfekvő ötlet a porszívózás, hatékonyan eltüntetve a felületről a nemkívánatos szennyeződéseket, a koszt és a port. Alternatívaként persze a seprű is működhet, ugyanakkor a sörtés puhaságára mindenképp érdemes figyelni.

Mikor szorulhat cserére a parketta?

Erre a kérdésre általános választ nehéz adni, mindig a felület állapotának függvényében érdemes mérlegelni a csere, vagy a felújítás lehetőségeit. Első körben azt kell tüzetesen megvizsgálni, hogy egyáltalán menthető-e még a parketta.

Amennyiben igen, akkor a következő kérdés az lesz, hogy megéri-e ezzel foglalkozni. Akár a ráfordítandó idő, akár az anyagi befektetést illetően célszerű tehát utánajárni, hogy a meglévő felület korszerűsítése mennyire kínál racionális megoldást a komplett cseréhez képest.

A töredezett, teljesen esztétikátlan, rongált és sok helyen sérült parkettából már nem sok mindent lehet kihozni. Ilyenkor egy teljes csere kézenfekvőbb megoldás lehet.

Összegzés

Némi odafigyelésre, a felület tudatos használatára, illetve rendszeres ápolására van tehát szükség ahhoz, hogy a parketta sokáig esztétikus látványt nyújthasson. Mindezt a favédelem jegyében minőségi, lehetőleg természetes készítmények segítségével javasolt megvalósítani. Úgy a felület valóban sokáig megőrizheti a természetes szépségét.