Kunetz Zsombor a kötelező oltásról: nincs olyan helyzetben az ország, hogy megússzuk

Kunetz Zsombor a kötelező oltásról:  nincs olyan helyzetben az ország, hogy megússzuk

Az egészségügyi szakértő szerint a védettségi igazolvány feltételeinek szigorítása egy újabb lépés az oltás kötelezővé tétele felé – fogalmazott dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az ATV Start című műsorában.

Az orvos nem ellenezte a karantén lerövidítését abban az esetben, ha az intézkedés így is biztonságos marad. A kormánnyal ellentétben azonban szerinte nincs már elég tartalék az egészségügyben.

Kunetz állítása szerint a kormány hazudik, amikor azt állítják, hogy még van tartalék az egészségügyben.

Kiemelte,

a kapacitásokat „szétverték” az elmúlt két évben, és már a háziorvosi rendszert bombázzák, ami már annyira leterhelt, hogy alig marad idő a tisztességes ellátásra.

Kifejtette, a háziorvosoknak „az elégtelen és átláthatatlan” kormányzati kommunikáció miatt nemcsak az intézkedéseket szenvedik el, hanem a betegek türelmetlenségét is, közben pedig alig marad idő a tisztességes ellátásra. 

Kunetz Zsombor megerősítette, hogy az eddigi ismeretek alapján az omikron tényleg enyhébb megbetegedést okoz, így kevésbé terheli meg az egészségügyet.

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az új variáns magas fertőzőképessége miatt fennáll a veszélye, hogy mindenki egyszerre esik ki a társadalomból, ez pedig az ország működőképességét is veszélybe sodorhatja.

Az egészségügyi szakértő úgy látja, ha a karantén lerövidítésével is biztonságos marad maga az eljárás, akkor nincs gond az intézkedéssel.

Arról, hogy a védettségi igazolványt oltási igazolványra változtatják, az orvos azt mondta: ez egy lépéssel közelebb a kötelező oltáshoz, ami – a szakértő szerint – elkerülhetetlen.

"Nincs ez az ország olyan helyzetben, hogy megússza a kötelezővé tett oltást"

– fogalmazott.

Az ötödik hullám kapcsán az orvos elmondta, nem tudja megmondani, mikor fog tetőzni, de abban reménykedik, hogy minél hamarabb.

Komoly változások jönnek február 15-től az omikron szélsebes terjedése miatt

Mint csütörtökön megírtuk, a kormány változtat a járványügyi szabályokon is: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul és csak az fog oltottnak számítani, aki három oltást kapott vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Ehhez nem kellenek új igazolványok, QR-kóddal is ellenőrizhető lesz majd.

Gulyás Gergely: A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul, csökken a karantén ideje

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy az omikron variáns megjelent Magyarországon, a fertőzések nagy részét már az új variáns adja. A következő hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog. A kórházi kapacitások tekintetében a normál betegágyak közül 25% olyan, ahol covidos vagy covid-gyanús beteget ápolnak, 8546 szabad ágy áll rendelkezésre jelenleg.

Ezenkívül változnak a karantén szabályai is az omikron miatt: a karanténkötelezettség hét napra csökken, öt nap után negatív teszttel lehet majd szabadulni. Az iskoláknál a felső tagozatnál bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó osztályokra is, az iskolatársak megbetegedése esetén 5 napra csökken a karanténkötelezettség, de csak az oltatlanok számára kötelező ez.