Téli olimpia: a hódeszkás Kozuback Kamilla kvótaszerzésével gyakorlatilag véglegessé vált a Pekingben induló magyarok száma

Kozuback Kamilla
Kozuback Kamilla
Facebook

Indulhat a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián a hódeszkás Kozuback Kamilla, aki a világranglistán elért pontjai alapján jutott ötkarikás kvótához. A Magyar Snowboard Szövetség hétfőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) megerősítette a 17 éves sportoló pekingi részvételi jogát. Ezzel az aktuális helyzet szerint öt sportágban 14 magyar sportoló utazhat a téli olimpiára, ez a szám valószínűleg már nem fog növekedni. Négy éve Phjongcshangban még hat sportágban összesen 19 magyar jutott szóhoz.

Magyar kvótások (14):
ALPESI SÍ (2)
1-1 férfi és női egyéni induló
HÓDESZKA (1)
Kozuback Kamilla (félcső)
MŰKORCSOLYA (2)
Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk (páros)
RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA (7)
5 férfi és 2 női induló
SÍFUTÁS (2)
1-1 férfi és női egyéni induló

Kozuback a félcső versenyszámban indulhat majd a téli játékokon és ő az első magyar hódeszkás, aki kijutott az olimpiára. A hazai sportági szövetség emlékeztetett rá, hogy Kozuback csak tavaly decemberben kezdhette meg a kvalifikációs versenyeket, de a rendelkezésére álló rövid idő alatt is össze tudta gyűjteni az ötkarikás részvételhez szükséges világranglista pontokat. A férfiaknál magyar részről Fricz Botondnak lett volna esélye a pekingi szereplésre, ő azonban sérülése és koronavírus-fertőzése miatt nem tudta megszerezni a szükséges pontokat.

Kozuback Kamilla Calgaryban született, édesanyja magyar, édesapja kanadai. A sportoló gyermekkora óta hódeszkázik, s amint azt a magyar szövetség közölte, a nyarakat Magyarországon, a nagyszüleinél töltötte, később ő maga kérte, hogy magyar színekben kezdhesse meg felnőtt sportpályafutását. Fő versenyszámai a slopestlye és a big air, ugyanakkor ő az egyetlen magyar hódeszkás, aki félcsőben is versenyez. A tavaly decemberben rendezett calgary-i világkupán a zsűri neki ítélte a kvalifikáció legszebb korláttrükkjének járó elismerést.

Alapvetően a félcső elkülönül a másik kettőtől, de nálam már a kezdetektől úgy alakult, hogy mind a háromban kipróbáltam magam. A big air és a slopestyle a kedvenceim, de félcsőben versenyezni is jó érzés, igazi szórakozás

 - idézte a hazai szövetség közleménye Kozubackot, aki részt vett a 2020-as ifjúsági téli olimpián.

(MTI)