Az MCC 9,4 milliót fizetett egy amerikai újságírónak, hogy a kormányt istenítse

orbán balázs
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke
MTI/Koszticsák Szilárd

9,4 millió forintnak megfelelő összeget, vagyis 30 000 dollárt fizetett a kormányközeli Matthias Corvinus Collegium (MCC) az amerikai jobboldal médiacelebjének, Dennis Pragernek, a tavaly augusztusi fellépéséért az MCC Feszten Esztergomban, ahol a magyar kormányt dicsérte, és a nyugati kultúra megmentőjeként tüntette fel - szemlézte az atlatszo.hu az amerikai emberi jogi szervezet, a Southern Poverty Law Center adatigénylése nyomán nyilvánosságra került információkat.

Prager  2021. augusztus 5-7. között tartózkodott hazánkban. A szerződése szerint 15 ezer dollárt kapott a fesztiválon mondott, nagyjából 30 perces beszédéért „Média és szólásszabadság” címmel, további 15 ezret egy fél órás podcast-műsorért, amiben az oktatás helyzetéről volt szó.

Prager a pénz harmadából business class repülőjegyet vásárolt, így valójában csak húszezer dollárt kapott.  A szerződés szerint emellett szállás is járt neki, amit az MCC “saját költségén” biztosított.

A médiaceleb igen hálásnak bizonyult mindezért és beszélt az LMBTQ-propagandáról, úgy emlegette Magyarországot, mint a “nyugati kultúra megmentőjét”, valamint kiállt a magyar sajtószabadságért is.