Rengeteg aláírás gyűlt össze a Covid-igazolványok eltörléséről szóló népszavazás kiírásához Horvátországban

horvátország
A koronavírus elleni védőoltás felvételét bizonyító igazolvány és a járványügyi korlátozások ellen tüntetnek Zágrábban 2021. november 20-án.
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

A szükségesnél jóval több aláírást gyűlt össze ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni a Covid-igazolványok használatának eltörléséről és a válságstáb járvánnyal kapcsolatos döntéseinek átruházásáról a parlamentre - jelentette be hétfőn Nikola Grmoja horvát parlamenti képviselő, a népszavazást kezdeményező ellenzéki Híd Függetlenek Listája (Most) alelnöke.

Az MTI tudósításában azt írja, Grmoja kiemelte:

a "Döntsünk együtt!" kezdeményezésre, amely a Covid-igazolványok használatának eltörlésére irányul, 410 ezer 533, a válságstáb döntési jogának korlátozására vonatkozó, "Elég volt!" nevű indítványra 409 ezer 219 aláírást gyűjtöttek össze a szükséges 368 ezer 867 helyett.

A dokumentumokat a párt képviselői hétfőn hivatalosan is átadták Gordan Jandrokovic házelnöknek.

Marija Selak Raspudic, a Híd parlamenti képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott: a kezdeményezést nem politikai haszonszerzés céljából indították.

Úgy vélte: a Covid-igazolványokat úgyis még azelőtt megszüntetik, hogy kiírnák az erről szóló népszavazást.

"A lényeg, hogy mielőbb megszűnjön az, ami nem logikus és diszkriminatív, vagyis a Covid-igazolvány használata Horvátországban"

- mondta.

Ami a válságstáb döntéseit illeti a járvány kezelésével kapcsolatban, arról a parlamentnek kell döntenie, kétharmados többséggel - tette hozzá.

Jandrokovic a folyamatról elmondta: a népszavazás kiírására irányuló kérelmet először megvitatják a parlamentben, majd felkérik a kormányt, hogy ellenőrizze, a kezdeményezőknek sikerült-e elegendő aláírást összegyűjteniük a referendum megrendezéséhez.

Miután a kormány, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ellenőrizte az aláírások hitelességét, tájékoztatja erről a palamentet - magyarázta a házelnök, hozzátéve: az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy az összegyűjtött aláírások tíz százaléka különböző okok miatt érvénytelen.

"Elegendő számú érvényes aláírás esetén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága dönt a népszavazás kiírásáról, de kikérheti az Alkotmánybíróság véleményét is arról, hogy a népszavazás kérdése összhangban van-e az alkotmánnyal"

- mutatott rá.

Ebben az esetben az Alkotmánybíróságnak harminc napja van arra, hogy véleményt mondjon, elrendelje a népszavazást vagy elvesse a kezdeményezést - húzta alá Jandrokovic.