Az MNB 111 millióra bírságolta a lélegeztetőgép-biznisz egyik legnagyobb nyertes cégét

lélegeztetőgép, koronavírus, kórház
Illusztráció
MTI/Balogh Zoltán

Az MNB összesen 111 millió forint bírságot szabott ki az OTT-ONE Nyrt.-re a tiltott a piaci manipulációra, a bennfentes információ nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-t. Ha ismerős a cég neve az azért lehet, mert az OTT-ONE volt, aki megszedte magát a lélegeztetőgép biznisszel, majd attól volt hangos a sajtó, hogy csalás gyanúja miatt felmondott a könyvvizsgálójuk. Az előzményekről az alábbi cikkben írtunk:

Havi 90 millióba kerül a több ezer lélegeztetőgép raktározása

A HVG derítette ki, hogy a tavaly több mint 300 milliárd forintból megvásárolt lélegeztető gépek tárolása havonta nagyjából kilencvenmillió forintba kerül. A feleslegessé vált lélegeztető gépek ezreit a kormány több mint fél éven át ingyen, egykori stratégiai partnerével kötött haszonkölcsön-szerződés alapján tároltatta a Teva Gyógyszergyár Zrt. gödöllői telephelyén.

A közleményben az MNB jelezte azt is, hogy feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen.

A kibocsátó által nyilvánosságra hozott különböző együttműködési megállapodásokról szóló közzétételek egyes esetekben nem megalapozott, nem teljes körű vagy egyenesen valótlan információkat tartalmaztak - ismertette a jegybank.

Rámutatott: a társaság a korábbi rendkívüli tájékoztatásaival ellentétes híreket nem tette közzé; például azt, hogy egyes közzétett szerződések alapján végül ténylegesen nem végzett érdemi gazdasági tevékenységet, bevétele azokból nem származott. A korrigáló tájékoztatások elmaradásával a kibocsátó félrevezető jelzéseket adhatott a piac számára, ami piaci manipulációnak minősül - közölte az MNB.

A piacfelügyeleti bírság meghatározásánál a jegybank súlyosító körülménynek minősítette a piaci manipulációval érintett időtartam hosszát, és azt, hogy a kibocsátó közzétételeinek jelentős részénél találtak rendellenességeket.  

A jegybank az OTT-ONE részvényeinek tőzsdei kereskedését tavaly április 16-tól felfüggesztette, két további határozatában pedig felügyeleti bírságot is kiszabott a 2020. évi éves és a 2021. első félévi jelentés hiánya miatt - idézték fel a közleményben.