Havi 90 millióba kerül a több ezer lélegeztetőgép raktározása

Havi 90 millióba kerül a több ezer lélegeztetőgép raktározása

A HVG derítette ki, hogy a tavaly több mint 300 milliárd forintból megvásárolt lélegeztető gépek tárolása havonta nagyjából kilencvenmillió forintba kerül. A feleslegessé vált lélegeztető gépek ezreit a kormány több mint fél éven át ingyen, egykori stratégiai partnerével kötött haszonkölcsön-szerződés alapján tároltatta a Teva Gyógyszergyár Zrt. gödöllői telephelyén. 

Így, ha a NER-közeli vállalkozókat helyzetbe hozó, több mint háromszázmilliárdos beszerzéssel bőkezűen szórta is a pénzt, legalább a raktározáson nem vesztett az állam. Csakhogy a tavaly márciustól élő szerződés szeptemberben 30-án lejárt, a korábbi megállapodás pedig úgy alakult át októbertől piaci alapúvá, hogy a több mint 160 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanegyüttes időközben kétszer is gazdát cserélt.

Az ügyletet nem verték nagy dobra. Az egészre csak abból az állami intézményfenntartótól kapott szerződésből derült fény, amelyet január eleji közérdekű adatigénylésünkre küldött meg a HVG-nek az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

A lélegeztetőgép biznisz csak addig mehet amíg a jegybank engedi

A 24.hu közben arról számol be, hogy hiába kaszált nagyot a lélegeztetőgépeken OTT-ONE Nyrt., a tőzsdefelügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) mától felfüggesztette az OTT-ONE Nyrt. részvényeivel való kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén.

Pedig az OTT-ONE, - maradva a szójátéknál - nagyon „ott van” azok között a cégek között, amelyek részt ve(he)ttek a nagy állami lélegeztetőgép-szállító üzletben. Az 24.hu korábbi írása alapján összesen 12 milliárd forint állami pénzt sepert be az ügylet során.

Most úgy tűnik legalábbis megakasztották az OTT-ONA működését. A Matolcsy György vezette jegybank indoklása szerint azért került sor a tőzsdei kereskedés felfüggesztésére, mert az OTT-ONE Nyrt. könyvvizsgálója bejelentette, hogy a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződését rendkívüli felmondással felmondja. A OTT-ONE rendkívüli közzététele során ugyan tájékoztatta a nyilvánosságot a könyvvizsgáló döntéséről, viszont annak indokát nem tette közzé, pedig a vonatkozó jogszabályok értelmében ezt meg kellett volna tennie, az MNB ezért határozatában ennek pótlására kötelezte a kibocsátót.

A jegybank emellett jelenleg célvizsgálatot is folytat annak feltárása érdekében, hogy az OTT-ONE Nyrt. az elmúlt időszakban tájékoztatási kötelezettségét mindenben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően teljesítette-e. A közleményben az áll, hogy a jegybank a már beszerzett információk elemzését követően – a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseinek eleget téve – az OTT-ONE Nyrt. tevékenységével összefüggésben feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.