Ingyenes tablet és laptop a diákoknak, digitális választási rendszer létrehozása - bemutatta digitalizációs programját az Egységben Magyarországért

sajtótájékoztató
Facebook

Hogyan leszünk XXI. századi ország? címmel tartottak online sajtótájékoztatót az Egységben Magyarországért szakpolitikusai, ahol az ellenzéki összefogás digitalizációs intézkedési terveit ismertették.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és az Egységben Magyarországért budapesti képviselőjelöltje szerint a digitalizáció terén nyújtott teljesítményben az egész Orbán-kormány elmúlt 12 éves teljesítményét le tudjuk mérni. A magyar kormány 2014 és 2020 között erre a célra összesen tízszer annyi pénzt használt fel, mint Észtország, ennek ellenére az észt állampolgárok lényegesen szélesebb és olcsóbb szolgáltatási portfólióhoz juthatnak hozzá.

A digitális kormányzás bevezetése össztársadalmi ügy, a társadalmi jólét alapja a 21. században

- hangsúlyozta Hajnal Miklós.

Az Egységben Magyarországért kormányra kerülése után fejleszteni fogja a digitálisan elérhető állami szolgáltatásokat az oktatás, az egészségügy, illetve a közműszolgáltatások terén, ezzel egyszerre csökkentik a költségvetés kiadásait és növelik az átláthatóságot. Arra is ígéretet tett az ellenzéki politikus, hogy mindenki számára ingyenes, 1 gigabájtos mobilinternet csomagot fognak nyújtani, valamint ingyenes tabletet és laptopot biztosítanak minden diáknak.

Hajnal Miklós arról is beszélt, hogy továbbfejlesztik az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) rendszerét, hogy a betegek is tudjanak jegyzeteket feltölteni, a rendszerben megjelenő adatokat pedig szabványosítják. A digitális egészségügyi rendszert úgy fejlesztik, hogy az alkalmas legyen távvizitekre, kapuőrmegoldásokat építenek be angol mintára, valamint támogatják a távdiagnosztikai és monitorozó eszközök elterjedését.

Jószai Teodóra, a Egységben Magyarországért szigetszentmiklósi képviselőjelöltje az oktatási és tudományos vonatkozású programot ismertette, miszerint minimum 2-3 digitális tananyag elérhetőségét biztosítják majd, ezzel visszaállítva a tanszabadságot. Megteremtik a tudományos intézmények hosszú távú stabilitását és azt a célt tűzik ki, hogy a kutatás és innováció finanszírozásának 4 éven belül el kell érnie a GDP 2,3 százalékát.

Az egyetemi ipari parkok szolgáltatásainak fejlesztésével segíteni kívánják, hogy a piacképes kutatási projektekben dolgozók startup cégeket tudjanak alapítani. Emellett az általános iskola második osztályától bevezetik az informatika oktatását és minden tárgy részévé teszik az adott területen a digitális ismereteket.

Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője és az Egységben Magyarországért miskolci képviselőjelöltje a digitális állam fejlesztési céljairól beszélt.

A következő választási ciklusban az állam egyik legfontosabb feladata lesz a közigazgatás és a közszolgáltatás teljes körű digitalizációja. Ezt a folyamatot fell kell gyorsítani. Az állam, az önkormányzatok, a piaci szereplők, a civil szervezetek és az állampolgárok digitális összekapcsolásával létre kell hozni a digitális Magyarországot

– jelentette ki Varga László.

Az MSZP politikusa azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország internetellátását ugyanolyan szabályozott közműként kell fejleszteni, mint az áram-, víz- vagy távhőszolgáltatást. Ha kormányra kerülnek, akkor egyszerűsítik az ügyintézést, a panasz- és reklamációkezelést, valamint a számla- és fizetési szolgáltatást.

Emellett egységes digitális azonosítót kívánnak bevezetni GDPR-kompatibilis módon, svéd mintára, valamint digitális választási rendszert hoznak létre, amely képes országos szavazások lebonyolítására. Egységes digitális megoldásokkal teszik kényelmesebbé a megosztott és közösségi közlekedés módokat, illetve „okos mérőeszközök” felszerelésével segítik elő az energiahatékonyság elérését. Négy év alatt megfelezik a vállalkozások adóügyintézéssel töltött idejét, digitális vállalkozói csomagok biztosítása révén és igyekeznek háttérbe szorítani a készpénzhasználatot, fejlesztik a digitális fizetési módokat - sorolta a program elemeit Varga László.