EBESZ: a hosszú távú megfigyelők szerte az országban követik majd a választás előkészületeit

EBESZ: a hosszú távú megfigyelők szerte az országban követik majd a választás előkészületeit

Ahogy arról beszámoltunk, 62 EP-képviselő teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az április 3-i országgyűlési választásokra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ), erről aztán a szervezet is döntött. Januárban kormány meghívására az úgynevezett igényfelmérő misszió tanulmányozta Magyarországon a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat. Nemcsak az állami szervek képviselőivel, hanem ellenzéki és kormánypárti politikusokkal, újságírókkal és a civil társadalom képviselőivel is találkoztak a küldötteik. Ezt nem mellesleg a voksturizmus veszélye is indokolta.

Teljes körű választási megfigyelő missziót küld az április 3-i választásra az EBESZ

Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az április 3-i országgyűlési választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - írja az Eurologus. Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa...

Javasolták, hogy 18 hosszú távú megfigyelő érkezzen Magyarországra, akikhez majd további 200 olyan megfigyelő csatlakozik, akik röviddel április 3-a előtt érkeznek, majd a választások után néhány nappal távoznak. Értékelésükben számos aggályt megneveztek a független médiához való hozzáféréstől az ellenzék szűkebb plakátolási lehetőségein át, a szavazatszámláló bizottságok függetlenségégén keresztül és a kampányfinanszírozásig. 

A misszió vezetője és a központi csapat Budapesten fog dolgozni, a hosszú távú megfigyelők pedig szerte az országban követik majd a választás előkészületeit.

– mondta Katya Andrusz, az EBESZ Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) szóvivője az RTL-nek.

Az, hogy hazánk esetében a január 17-e és 22-e közti előzetes felmérés után a teljes megfigyelés mellett döntöttek, Katya Andrusz szerint egyáltalán nem szokatlan. Elmondta azt is, hogy soha nem hasonlítják össze az országokat és a választásokat, mindegyiket egyedi esetként bírálják el. A döntésben pedig szerepet játszik az is, hogy az adott évben hány választást kell megfigyelniük.

A szóvivő kifejtette, figyelemmel kísérik majd a törvényi feltételek teljesülését, a szavazók és a jelöltek regisztrációját, és a szabad kampányolás lehetőségét is, és már hetekkel korábban elkezdenek dolgozni. Emlékeztetett, a teljes megfigyelés azt jelenti, hogy pár nappal a választás előtt rövid távú megfigyelők is érkeznek hazánkba, akik a szavazás napján a szavazókörökben figyelik majd, hogy mi történik.

Katya Andrusz úgy véli, azt is fontos megérteni, hogy az EBESZ megfigyelői politikailag teljesen semlegesek, egyáltalán nem érdekli őket, hogy ki nyeri a választásokat, csak az, hogy hogyan nyernek. 

"Nem azért érkezünk egy országba, hogy kritizáljuk a hatóságokat vagy bárkit a hibákért" 

– szögezte le, hozzáfűzve, hogy azért jönnek, hogy a választások végén ajánlást írjanak a kormánynak, hogy a felmerülő problémákat orvosolni tudják. Ez azonban semmire nem kötelezi a kormányzatot. 

A 2018-as választások után 26 ajánlást fogalmaztak meg, melyből nyolcat fontosnak neveztek. Az Igazságügyi Minisztérium akkor azt mondta, megfontolták a javaslatokat, de azokat, amelyek nincsenek összhangban a magyar demokratikus és jogi tradíciókkal, nem vették át.