Csányi Sándor szerint semmi sem indokolta az OTP-részvények árfolyamesésének mértékét

Csányi Sándor szerint semmi sem indokolta az OTP-részvények árfolyamesésének mértékét

A háború kitörése óta Ukrajnában 4 százalékkal, Oroszországban 11 százalékkal nőttek a betétek, az ügyfelek bizalma megvan a bank iránt. Semmi nem indokolta az áresés mértékét, amely az OTP Bank részvényeinek árfolyamában bekövetkezett - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón pénteken Budapesten az MTI beszámolója szerint.

Az OTP-vezér kiemelte, hogy az ukrajnai és az oroszországi érdekeltségek hatása a bank eredményére összességében maximum 15 százalékos csökkenést indokolhatott volna a papírok korábbi, 18 ezer forintos értékéhez viszonyítva. A bankpapír 11 000 forinton zárta a kereskedést csütörtökön, de kedden 10 ezer forint alatt is volt az árfolyama.

Abban bízom, hogy az utóbbi napokban nem a kisbefektetők adták el részvényeiket, a nagyobb szereplők ugyanis könnyebben tudják veszteségeiket pótolni

- fogalmazott Csányi Sándor.

A pénzintézet 2022-re további organikus növekedést tűz ki célul, amely például Romániát érinti; a hitelállomány mintegy 10 százalékos bővülését tervezik emelkedő kamatkörnyezetben, a marzsok stabilizálódása mellett - jegyezte meg.

Ezen "vészterhes időkben", amikor a szomszédos országban ölnek és robbantanak, az ügyfelek kiszolgálása zavartalanul zajlik Ukrajnában, a pénzintézet 42 fiókjában, a mintegy 80-ból. A dolgozók bejárnak, holott erre nem kényszerítik őket - ismertette az elnök-vezérigazgató. Az OTP Bank mindkét háborúban álló országban hosszú távon tervez. Ukrajna tőkére vetítve a legnagyobb jövedelmezőséget hozta a banknak, piaci problémák nincsenek a háborún kívül.

A szankciók révén az orosz érdekeltség is "meg fogja érezni" a háborút, de a menedzsment - akárcsak Ukrajnában - ott is helytáll - mondta Csányi Sándor. Az orosz leányvállalat rubelben rendelkezik likviditással, problémát a dollár-likviditás nehéz elérhetősége, drágasága okozhat.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: "van olyan helyzet, amelyben átgondolnák a kivonulást" az orosz piacról, egyelőre azonban nem szeretnének a befektetőknek veszteséget okozni. Azt a kockázatot például nem vállalnák, ha a likviditás hiánya miatt többszáz millió dollárt kellene juttatni az orosz érdekeltségnek.

A 2021-es rekordnak számító 497 milliárd forintos adózás utáni eredmény hátteréről beszélve két tényezőt emelt ki, a működési eredmény 23 százalékos emelkedését és a tartalékszint "drasztikus" csökkentését. Megerősítette, hogy a 2020-as évre vonatkozó 119 milliárd forint osztalék kifizetését javasolni fogják a közgyűlésnek, a 2021-es osztalékról márciusban dönt az igazgatóság. Bízik benne, hogy addig megszületik a megállapodás a tűzszünetről, ebben az esetben lehet szó osztalékról.