Putyin azt mondta Macronnak, hogy nem fog megtámadni atomerőműveket Ukrajnában

Putyin azt mondta Macronnak, hogy nem fog megtámadni atomerőműveket Ukrajnában
Vlagyimir Putyin orosz elnök arról biztosította francia kollégáját, Emmanuel Macront, hogy nem áll szándékában megtámadni atomerőműveket Ukrajnában

- közölte vasárnap a francia elnöki hivatal a két ország vezetőjének újabb telefonos egyeztetését követően.

Az MTI szerint a csaknem kétórás megbeszélésen az Elysée-palota tájékoztatása szerint Emmanuel Macron a zaporizzsjai nukleáris erőműnél péntekre virradóra történt bombázást követően "súlyos aggodalmának" adott hangot az ukrajnai atomerőművek biztonsága miatt.

Az orosz elnök kijelentette, hogy nem áll szándékban megtámadni atomerőműveket és kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit - olvasható a francia elnöki közleményben, amely szerint Putyin beleegyezett, hogy "a NAÜ, Ukrajna és Oroszország között párbeszéd kezdődjön az erőművek biztosításáról". Hétfőn a NAÜ Kormányzó Tanácsa javaslatokat szeretne tenni ennek érdekében.

A közlemény szerint Putyin tagadta, hogy az orosz hadsereg civileket céloz, szerinte a "felelősség az ukránokat terheli amiatt, hogy hagyják elindulni a lakosságot a körbevett városokból".

Macron szerint viszont "a támadó hadsereg az orosz" és semmi sem utal arra, hogy az ukrán hadsereg veszélyeztetné a polgári lakosságot - jelezte a francia elnöki hivatal. A francia elnök ismételten arra kérte orosz kollégáját, hogy szüntesse be a katonai hadműveleteket Ukrajnában.

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta negyedik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök.

Az Elysée-palota szerint Emmanuel Macron megítélése szerint Putyin "továbbra is nagyon eltökélt azon céljai elérésében, amelyeket az orosz elnök nácitlanításnak vagy Ukrajna semlegesítésének nevez", valamint a Krím félsziget és a Donyeck-medence függetlenségének elismertetésében, ami pedig Párizs szerint "elfogadhatatlan az ukránok számára".

"Nem lehetetlen, hogy hamarosan újabb szankciókat foganatosítunk"

- jelentette be a francia elnöki hivatal, de nem erősítette meg, hogy ez érintheti-e az orosz gáz- és olajimportot.

Párizs szerint ugyanakkor az Európai Unió kilátásba helyezte a stratégiai készletek megnyitását annak elkerülésére, hogy az árak emelkedése tovább fokozódjon.

"A cél továbbra sem az, hogy háborúzzunk Oroszország ellen, hanem az, hogy Vlagyimir Putyin számításain változtassunk"

- jelezte az elnöki hivatal. Emmanuel Macron tanácsadói szerint a vegyi fegyverek kockázata nem áll fenn, viszont "láthattuk, hogy Oroszország hogyan lépett fel Csecsenföldön vagy Szíriában, a Közép-Afrikában vagy Maliban. Nem biztos, hogy Ukrajnában ugyanezt fogja tenni, de muszáj elérni, hogy a harcok minél előbb véget érjenek" - hangsúlyozta a francia elnöki forrás.

A tájékoztatás szerint Emmanuel Macron beszélt Aleksandar Vucic szerb elnökkel is, s üdvözölte a "Franciaország és Szerbia közötti szoros együttműködést, valamint az egyértelmű szerb álláspontot a nemzetközi szervezetekben a ukrajnai háborúról".

A francia elnök az este folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet, kedden pedig amerikai bejelentés szerint hivatalában fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert.