Kormányközeli haverokhoz és fideszes önkormányzatokhoz kerültek a Leader-program forrásai

Kormányközeli haverokhoz és fideszes önkormányzatokhoz kerültek a Leader-program forrásai

A 24.hu közölt cikket a Fideszhez köthető Hajt-A Csapat Egyesület pénzosztási gyakorlatáról. A Hajt-A Csapat egyike annak a közel száz szervezetnek, amelyek az Európai Unió és a magyar állam által társfinanszírozott Leader pályázati forrásokat osztják szét országszerte. 

A Leader eedeti célja az volt, hogy a legapróbb családi cégekhez, egyéni vállalkozókhoz, civil szervezetekhez és vidéki önkormányzatokhoz közvetlenül juttassa el az uniós pénzeket. Jellemzően nem milliárdos tételekről, hanem maximum néhány tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatásokról, amit azért találták ki, hogy egy-egy projektet el lehessen indítani belőlük, vagy hogy legyen forrás a hiányzó gépek, felszerelések megvásárlására.

A legtöbb ilyen szervezet éppen az alacsony összegű támogatások miatt szinte meg sincs említve.

Kivéve a Hajt-A Csapat amelynek vezetője Kaszanyi József még a látszatra sem adva, éppen akkor posztolt családi képeket Zanzibár szigetéről, amikor a koronavírus újabb hulláma miatt Orbán Viktor miniszterelnök önmérsékletre és az egzotikus utazások elhalasztására intette a tehetős magyarokat. Ezután derült ki Kaszanyiról, hogy az általa vezetett bírálóbizottság tagjaihoz köthető magáncégek, önkormányzatok és civil szervezetek 220 millió forintot meghaladó összeghez jutottak hozzá a most záruló ötéves ciklus 920 millió forintos Leader pályázati keretéből.

A pénz döntő részét az elnök vitte el: Kaszanyi és családtagjai 50,4 milliót nyertek, és hasonló összeget kapott az általa vezetett mendei önkormányzat is. Sikeresen lobbizhatott Katus Norbert, Sülysáp fideszes alpolgármestere is. Az önkormányzat és az Összefogás Sülysápért Egyesület az elmúlt években 55 millió forinthoz jutott hozzá a Leader keretéből. Katus a Facebookon közzétett bejelentése szerint a Hajt-A Csapat nemrég egy újabb pályázatukat is támogatásra alkalmasnak ítélte: a választás előtt játszótér-felújításra kap pénzt a település. A sülysápi politikus a játszótér-felújításról szóló poszt előtt egy Szijjártó Péterrel közös fotót publikált a Facebookon.

A kőműves végzettségű, Mende polgármesteri posztját több mint tíz éve betöltő Kaszanyiról a 24.hu írta meg, hogy ő és családtagjai többször is kaptak támogatást a Hajt-A Csapat egyesülettől, miközben Kaszanyi annak elnöke, és ő vezeti a pályázatokat elbíráló bizottságot is. Tagjai között van Katus Norbert mellett a nagykátai Fidesz-szervezet elnöke, az úri polgármester és a tápióbicskei Fidesz egyik vezetőségi tagja. Az újonnan érkezett tag, Monor polgármestere, Darázsi Kálmán is fideszes politikus, Tápiószecső korábbi polgármesterét váltotta, aki egyben a helyi Fidesz-szervezet vezetője volt. 

Egy jelenleg is folyamatban lévő perben kiderült, hogy a társaság az egyesület forrásaiból olyan kiadványokat is finanszírozott, amelyek a kormányoldalt reklámozták. A szervezet alapszabálya egyébként kifejezetten tiltja pártok és általában a politikai tevékenység anyagi támogatását.

A kiadványban mégis Czerván György, a körzet fideszes országgyűlési képviselője, korábbi vidékfejlesztési államtitkár emlegethette a kormányzat sikereit. A Czerván résztulajdonában álló Aranyszarvas Szövetkezet egyébként tagja a Hajt-A Csapat Egyesületnek.

A Hajt-A Csapat az elmúlt években ráadásul folyamatosan csökkentette a pályázatok leadására biztosított időkeretet. Tavaly nyáron még két hetet adtak a „helyi fejlesztések támogatása” címet viselő pályázaton arra, hogy az érdeklődők összeszedjék a dokumentumokat,

novemberben ez az idő négy, decemberben pedig három napra csökkent. A januári megnyitásnál pedig már csak kétnapos volt az időablak.

Az átlagemberek nem is tudnak arról, hogy fű alatt lehet vissza nem térítendő vidékfejlesztési pénzekre pályázni, hiszen a honlapon kívül még térségi szinten sem reklámozzák, hogy megnyílt egy pályázható keret, így szinte kizárólag azok nyújthatják be a pályázatokat, akiknek voltak előzetes információik

– mondta a 24.hu-nak egy, a Pest megyei szervezetet ismerő pályázati szakértő. 

A 24.hu összegzése szerint bennfentes információk nélkül alig marad esélye azoknak a vállalkozóknak és szervezeteknek, akik és amelyek támogatáshoz próbálnak jutni a Hajt-A Csapatnál.