Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása

Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása

Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamosvezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították - közölte hétfőn az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat sajtószolgálata.

A közlemény szerint az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat szakemberei vasárnap estére helyreállították és ismét feszültség alá helyezték a lezárt atomerőművet és a Szlavuticsot tápláló nagyfeszültségű vezetéket. A munkálatokat azonban nem tudták befejezni, mert az orosz erők ismét megrongálták a vezetéket.

Oroszország az ENSZ-szel együttműködve biztosítaná Csernobil biztonságát

Az ENSZ-szel együttműködve biztosítaná Csernobil biztonságát Oroszország - számol be a BBC. A Roszatom szerint a csernobili atomerőmű biztonságos működését biztosító tevékenységeket az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetével, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel egyeztetve végzik...

"Emiatt a szerelőbrigádok kénytelenek megint visszamenni a veszélyzónába, és helyrehozni a károkat" - tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált az Ukrenerho vállalat. 

Az áramszolgáltató cég hangsúlyozta, hogy a csernobili atomerőmű megbízható áramellátása kritikus fontosságú a nukleáris biztonság szempontjából. Emellett Szlavutics lakosainak áramellátása is az atomerőművet tápláló vezetéktől függ.

"Az Ukrenerho szerelőbrigádjainak akadálytalan és gyors hozzáférése ehhez a vonalhoz, az ellenőrzések és a szükséges javítások elvégzése érdekében rendkívül fontos nemcsak az ukrán fogyasztók, hanem Európa egésze számára is. Ez segít elkerülni  újabb katasztrófát a csernobili atomerőműben, és megmenti azoknak az embereknek az életét és egészségét, akik áldozataivá válhatnak egy ilyen tragédiának" 

- emelte ki közleményében az Ukrenerho.

Az ukrán energetikai minisztérium hozzátette: az atomerőmű áramellátásának ismételt helyreállítása után sem zárható ki, hogy újabb vezetékek sérülnek meg "ellenséges lövedékek becsapódásától, illetve ezek következtében keletkezett tüzektől". A tárca szerint a csernobili atomerőműnek a háború február 24-i kezdete óta váltás nélkül dolgozó személyzete lelkileg és fizikailag is kimerült, nem tudja a nukleáris létesítmény megfelelő karbantartását elvégezni.

"Az atomerőmű biztonságának egyetlen garanciája az orosz csapatok teljes kivonása a létesítmény területéről" 

- szögezte le a minisztérium.

Ungvár polgármestere szerint nem tudnak több menekültet befogadni, a tárgyalások hétfőn folytatódnak (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. Azóta a hetek óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez...c