Mégis repüléstilalmat rendelhet el a NATO Ukrajna felett?

Mégis repüléstilalmat rendelhet el a NATO Ukrajna felett?

Három Balti-ország - Lettország, Litvánia és Észtország - parlamenti határozatot fogadtak el arról, hogy felkérik a NATO-t, létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében. Ezen három ország vezetői ezzel a javaslattal érkeznek a mai NATO-csúcsra.

A három balti ország már korábban is szerette volna elérni a repüléstilalmi zóna létrehozását. Úgy vélik, Volodimir Zelenszkij erre vonatkozó kérését a NATO-nak teljesítenie kell. Az ukrán elnök úgy látja, a NATO által létrehozott övezet garantálhatná, hogy orosz katonai gépek nem hatolhatnának be ukrán légtérbe, ami szerinte véget vethetne a bombázásoknak és a légicsapásoknak. A repüléstilalmi zóna ugyanígy kizárná az ukrán légtérből a nem NATO kötelékbe tartozó rakétákat, helikoptereket vagy drónokat - számol be róla a Magyar Távirati Iroda. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte, teljes körű háborúhoz vezetne Zelenszkij követelésének teljesítése. A NATO-főtitkár aggodalmait nyíltan osztja a Olaf Scholz német kancellár, és Joe Biden amerikai elnök is.  

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af} 

Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal, a NATO új harccsoportokat telepít Magyarországra (percről percre)

Azóta a hetek óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. A katasztrófavédelem eddig 7028 ember, köztük 3809 gyermek és 2150 nő elhelyezéséről gondoskodott. 24 éves kárpátaljai fiatal katona halt meg a Kijev környéki harcokban.