Most akkor mehetnek keresztül fegyverszállítmányok Magyarországon? A válasz: igen

Most akkor mehetnek keresztül fegyverszállítmányok Magyarországon? A válasz: igen

Az ukrajnai háború hamar belpolitikai kérdéssé (is) vált hazánkban. A kormánypártok előszeretettel szeretik hangoztatni, hogy a béke pártján állnak, miközben az ellenzéket azzal vádolják, hogy háborúba sodornák Magyarországot. 

A kormányzat szintén éles hangokkal ítéli el a fegyverszállítások kérdését, de miképpen is hangzik az ezzel kapcsolatos kormányrendelet?

A magyar kormány minden támadó és védekező fegyverszállítmányt átenged az ország területén, csak a „halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszerelések” nem mehetnek közvetlenül Ukrajnába, minden más igen. (Forrás: Magyar Közlöny, az 1120/2022. III. 7. kormányhatározat.) (letölthető innen)

Tehát a kormánypárti narratívával ellentétben a kormányzat megadta az engedélyét annak, hogy sor kerüljön egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag – „Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba, illetve szükség szerint Magyarország területéről Ukrajna területére történő szállítására”. (idézet a Magyar Közlönyből)

A magyar kormány engedélyezte „halálos erők” transzferét is – csak például az EU- és NATO-tag, tehát szövetséges Románián keresztül. Összefoglalva: Magyarország cselekvően támogatja, hogy az Európai Békekeretben fegyverek érkezzenek Ukrajnába.

 - írja összefoglalásában a Válasz Online.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}