TASZ: közel tízezer ember kórházban kapta el a covidot 2020-ban, minden hatodik magyar belehalt

TASZ: közel tízezer ember kórházban kapta el a covidot 2020-ban, minden hatodik magyar belehalt

A kórházi járványok 79 százalékát a koronavírus okozta, vagyis az emberek éppen ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek, összesen majdnem tízezren - írja a TASZ által szerkesztett 444-es blogon.

A Társaság a Szabadságjogokért még 2021 őszén fordult az NNK-hoz az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentéseikért. Mivel nem kaptak érdemi választ, ezért adatpert indítottak az adatokért. Ennek hatására szinte azonnal megjelentek a kért jelentések az NNK oldalán, így derült fény a kórházakban megjelent koronavírus-járvány mértékéről.

A TASZ felidézi, jogszabály szerint az országos tisztifőorvos és munkaszerve, az NNK adatokat gyűjt a kórházi fertőzésekről, majd ezekről összefoglaló jelentést tesz közzé. Az előző évre vonatkozó jelentéseket eredetileg minden év június 1-jéig kellett közzétenni, ezt később fokozatosan későbbre tolták, a jelenlegi szabály szerint november 1. a határidő.  A 2019-es és 2020-as évre vonatkozó jelentést viszont még a kitolt határidőig sem sikerült közzétenni.

Mivel az NNK egyértelmű jogszabálysértést követett el, a civil szervezet ismét adatpert indított ellenük, amiből kiderült:

429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, amelyekben összesen 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő elhunyt, vagyis minden hatodik magyar belehalt a kórházban elkapott covidba. 

A TASZ arról is ír, a nem koronavírushoz kapcsolódó kórházi járványok száma 2019-hez képest nagyságrendileg azonos számú (2019-ben 137, 2020-ban pedig 112), így elmondható, hogy az összes kórházi járvány 79%-át a covid okozta.

Mint kiemelték, az adatokból látható, hogy a magyar egészségügy nem tudja hatékonyan megvédeni a kórházakban kezelt embereket a fertőzésektől. "Ahhoz, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a probléma ellen, elengedhetetlen, hogy megfelelően monitorozzák és közérthető módon, időben közzétegyék a kórházi fertőzéses adatokat" - tették hozzá.