A nyaralni indulóknak tíz százalékos drágulással kell tervezniük

A nyaralni indulóknak tíz százalékos drágulással kell tervezniük

A pandémia előtti utolsó zavartalan évet hatalmas forgalomcsökkenés követte 2020-ban, viszont idén már egyre többen indulnak ismét nyaralni.

A magyarok számára továbbra is az egyik legkedveltebb úti cél Horvátország. Akik a szomszédos országba utaznának, azok családi apartmant 20 ezer, míg 3 csillagos hotelszobát, félpanziós ellátással 2 főre 45 ezer forinttól foglalhatnak naponta – derül ki az ATV Híradó riportjából.

Az idei turisztikai szezon sikerét bizonyos körülmények – például egyes országok karanténkötelezettsége – bizonytalanná teszik a Kiss Róbert Richárd, turisztikai szakújságíró szerint.

„Az orosz-ukrán konfliktus is negatív hatással bír, hiszen  sokan bizonyos területektől távol maradnak, mert közelinek érzik a háborút magukhoz. Tehát emiatt azok a számok, mint a nagyon-nagyon erős években valószínűleg nem jönnek majd, de az biztos, hogy relatíve a coviddal terhelt utóbbi két évhez képest erős szezonra számítunk”

– teszi hozzá a szakértő.

A szállások mellett minden más is drágult. Horvátországban egy fagyit kb 400 forintért, üdítőt 750-ért, hamburgert 1000 forintért kaphatunk. A strandokon pedig legolcsóbban 1000 forintért bérelhetünk napágyat és napernyőt. Azoknak pedig, akik családi hajókirándulást terveznek, 2500 és 5 ezer forintos jegyárakkal kell számolniuk. Igaz, azok sem járnak jobban, akik Magyarországon belül tervezik az idei vakációjukat, ugyanis a Balatonnál is magas árakra lehet számítani.

Horror árak várják idén nyáron a Balatonon nyaralókat

Nem a tavalyi árakkal találkoznak majd a büfékben azok, akik a Balatonnál tervezik a nyaralásukat - számolt be róla a Sonline. Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke a portálnak úgy fogalmazott, hogy a fővárosban 30-40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25-30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni.

„A külföldi nyaralás tekintetében is láthatóak kétszámjegyű áremelkedések, tehát 10 százalékhoz közeli áremelkedés,  ez azonban a belföldihez képest még mindig visszafogottabb hiszen a belföldi nyaralás az nem ritkán 20-25 százalékkal is drágább”

– összegezte Hornyák József, a Portfolio.hu gazdasági elemzője, hozzátette, hogy az ukrán-orosz háború miatt a forint árfolyama annyira bizonytalan, hogy nem lehet megmondani, hogy mikor érdemes valutát váltani.