Angyalföldön közparkot hoznak létre egy építési telek helyén, miután az ellenzéki önkormányzatnak adott igazat a kormányhivatal

Angyalföldön közparkot hoznak létre egy építési telek helyén, miután az ellenzéki önkormányzatnak adott igazat a kormányhivatal

A Tóth József szocialista polgármester vezette angyalföldi önkormányzat 2020 szeptemberében döntött úgy, hogy vételi ajánlatot tesz Újlipótváros egyik utolsó, évtizedek óta beépítetlen telkére, hogy ott közparkot alakítson ki. A fideszes Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal az ellenzéki önkormányzat mellé állt az ügyben - számolt be róla a Népszava.

Az önkormányzat a 4994 négyzetméteres telekért 315 milliót ajánlott, azért csak ennyit, mert az ingatlant néhány hónappal korábban zöldterületi övezetbe sorolták át, ami jelentősen csökkentette az értékét. 

A Thurzó utca 16-18. szám alatti ingatlant 2007 óta birtokló I&E Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. nem fogadta el ezt az ajánlatot és az alkudozás sem vezetett eredményre, így a kerületi vezetés tavaly szeptemberben megindította a kisajátítási eljárást.

A fővárosi kormányhivatal ennek következtében igazságügyi szakértőt rendelt ki, aki novemberre el is készítette a szakvéleményt, amelyben a korábbi övezeti besorolás szerint 2,468 milliárd forintban, a jelenlegiben pedig 862,5 millióban határozta meg az ingatlan értékét. 

A kormányhivatal közvetlenül a választások után, 2022. április 7-én hozott döntést, amelyben elfogadta az önkormányzat érvelését és a kisajátítás jogalapját, miszerint a sűrű beépítésű városrészben egy új közpark létrehozása közérdekű cél. A kártalanítás összegét 866,4 millió forintban határozta meg, majd a képviselő-testület is áldását adta az ügyletre április 21-i ülésén. Az önkormányzatnak ennek megfelelően 2023. május 15-ig kell kialakítania a közparkot a telken és később sem építheti be azt.