Orbán hamarosan bejelentést tesz az árstopról

Orbán hamarosan bejelentést tesz az árstopról

Orbán Viktor Facebook-oldalán közölte, hogy a mai napon bejelentést tesz az árstop jövőjéről. A miniszterelnök felcsigázva a kedvet annyit tett még hozzá, hogy a kormányülésen fontos döntések meghozatala várható.

A múltheti kormányinfón már elhangzott Gulyás Gergelytől, hogy az élelmiszerárstopról a héten fognak majd dönteni politikai és szakmai szempontok alapján.

Az élelmiszerek árának befagyasztása május elsején jár le, így nem csoda, hogy az emberek elkezdtek bespájzolni a hatósági árakkal rendelkező termékekből, miközben a kisboltosok és a vendéglősök egy része is inkább a diszkontokban szerzi be az árstopos termékeket, a beszállítóiktól ugyanis drágábban kapnák meg azokat.

Az árstop megszűnésével garantált lenne az áremelkedés. A portfolio.hu korábban összegyűjtötte a különböző élelmiszerek esetében mire is lehetne számítani, ha eltörölnék a renelkezést. Eszerint egy liter napraforgóolaj 720 forint helyett, akár 1000 forintba is kerülhet majd, míg egy kiló csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra emelkedhet. Emellett az UHT-tej ára 274 forint helyett 330 forintra ugrana, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe emelkedne.