A magyar kormány elismerte, teljesen ki vagyunk szolgáltatva az oroszoknak

A magyar kormány elismerte, teljesen ki vagyunk szolgáltatva az oroszoknak

Magyarország nem tud rövid idő alatt más ellátási forrást találni az orosz energiahordozók importja helyett - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a BBC brit közszolgálati rádió hétfő esti hírműsorának nyilatkozva.

Kovács Zoltán az interjúban kijelentette: az asztalon lévő összes jelenlegi javaslat, a magyar kormány által eddig látott tervek és tervezetek mindegyike gyakorlatilag a magyar gazdaság leállásával, a magyar emberek mindennapi életvitelének romba döntésével lenne egyenlő a szankciók bármelyikének bevezetése esetén.

Az államtitkár a BBC rádió közéleti és politikai műsorokra szakosodott négyes csatornájának hírmagazinjában elmondta: Magyarországnak rövid távon, de különösen a következő 3-5 évre szóló időszakban nincsenek alternatív energiaellátási forrásai.

Hangsúlyozta: Magyarország nyersolajellátásának 65 százaléka Oroszországból érkezik, és tengerpartok nélküli országként az ellátás a vezetékrendszerekre alapul.

Hozzátette: az orosz nyersolajellátás 65 százalékos aránya mellett Magyarország földgázellátásának 85 százaléka függ az orosz szállításoktól, és ezen lehetetlenség változtatni pár hónap vagy év alatt.