Annyira szakmai lesz az új Honvédelmi Minisztérium, hogy megszüntetik a honvédelmi államtitkárságot

Annyira szakmai lesz az új Honvédelmi Minisztérium, hogy megszüntetik a honvédelmi államtitkárságot

Ahogy az ismert, Orbán Viktor lecseréli a honvédelmi miniszterét; Benkő Tibor helyére Szalay-Bobrovniczky Kristófot ülteti be. Azonban vélhetőleg nemcsak a tárcavezető személye, hanem az egész struktúra is megváltozik, hiszen a miniszterelnök nem rejtette véka alá, a hadipari fejlesztés Magyarország húzóágazata lesz. 

Már csak az a kérdés, hogy ki és hogyan diszponáljon a közpénzmilliárdok és a közbeszerzések felett. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az üzlethez biztosan ért. Jó példa erre, hogy Szentkirályi Alexandra jelenlegi kormányszóvivő tavaly szeptemberben vásárolta be magát a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody vállalatba, majd a választások után kiderült, hogy a magyar állam pont ettől a cseh cégtől rendelt meg 12 gépet, olyan 60-70 milliárd forint értékben

Ezermilliárdok

Jellemző, hogy még a kormánypárti Mandiner is így mutatott rá a változtatás fontosságára:

"A minisztercsere a honvédelmi tárca élén teljesen logikus lépésnek tűnik. A jelenlegi globális gazdasági helyzet aggasztó állapota miatt egy pénzügyekben jártas üzletember kinevezése még akkor is racionális döntés, ha éppen nem ölne az ország ezermilliárdokat a haditechnikai beszerzésekbe."

Az új minisztériumokra vonatkozó törvényben (T/48.) ugyanis van két szakasz (113-114. §), amely módosítja a Magyar Honvédségről szóló törvényt. Amíg korábban szakutasítás kiadására jogosult volt a miniszter „közigazgatási államtitkára, honvédelmi államtitkára, helyettes államtitkára,” addig mostantól csak a közigazgatási államtitkárnak lesz erre módja. 

Sőt, ha elfogadják az új törvényeket, egész egyszerűen megszűnik a honvédelmi államtitkári pozíció. Jelenleg ez a szabály vonatkozik rá (2011. évi CXIII. törvény, 46. §. (1a) ):

"A honvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztériumban honvédelmi államtitkár működik. A honvédelmi államtitkárnak katonai szolgálati viszonyban töltött legalább 20 év tényleges szolgálati idővel rendelkező - az egyéb törvényi feltételeknek megfelelő - személy nevezhető ki."

Azaz kikerül a döntéshozók közül egy olyan személy,

aki mögött minimum 20 éves honvédelmi tapasztalat áll. 

Így marad egy közigazgatási államtitkár, és Németh Szilárd...

Innen lesz szép felállni.