A holland miniszterelnök megérti, hogy Magyarország tart az olajembargótól

A holland miniszterelnök megérti, hogy Magyarország tart az olajembargótól

A hatodik szankciós csomagról szóló EU-s vitának semmi köze a Magyarországot érintő jogállamisági vitához - mondta a holland miniszterelnök a CNBC-n, amelyet a Telex szúrt ki. 

Mark Rutte szerint jelen pillanatban úgy tűnik, hogy egyedül Magyarország gátolja meg, hogy az unió megegyezzen az embargóról, de óvatos optimizmussal úgy látja, hogy ez akár már a jövő héten is megváltozhat.

Korábban ezzel kapcsolatos reményét fejezte ki a lengyel elnök, Mateusz Morawiecki is, aki azt mondta, hogy "el tudja képzelni, hogy kompromisszumot köthetnek a 27 ország között, így gyorsabban bevezetik az olajembargót, és az európai költségvetés segítségével meg lehet szüntetni néhány szűk keresztmetszetet".

A lengyelek szerint meg lehet az egység a kőolajembargóval kapcsolatban

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó "vita tárgya", ami megnehezíti a megállapodást az Európai Unió szankcióinak következő fordulójáról. A davosi Világgazdasági Fórumon a CNN-nek nyilatkozva Morawiecki azt mondta, hogy Lengyelország „az egységért dolgozik" az olajembargó körül, de ez Magyarországra, Szlovákiára, Ausztriára és Csehországra hivatkozva nehéz ügy, mert ezen országok nem rendelkeznek tengeri hozzáféréssel.

Azt is elismerte, hogy a jogállamiság kérdése nagy probléma Magyarországgal kapcsolatban, de az más források kiosztását érinti, ez most arról szól, hogy meg tudjanak egyezni egy közös megállapodásól.

„Egyhangúan kell döntenünk – amit gyűlölök, szerintem minősített többséggel kéne dönteni, de most a szabályok szerint egyhangú döntésre van szükség – a szankciókról, ami elnyúlhat”

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}