Nyoma veszett egy Horvátországból Németországba tartó kisrepülőgépnek

Nyoma veszett egy Horvátországból Németországba tartó kisrepülőgépnek

Jelenleg a polgári védelmi központ, a rendőrség és HGSS munkatársai, összesen mintegy száz ember keresi az eltűnt gépet.

Eltűnt négy emberrel a fedélzetén egy Horvátországból Németországba tartó Cessna 182 típusú kisrepülőgép - közölte a horvát belügyminisztérium vasárnap.

A sportrepülőgép Splitből szállt fel a reggeli órákban. A horvát légiforgalmi irányító szolgálat radarjáról 11 óra 25 perckor tűnt el a Plitvicei tavaktól nem messze, Rakovica felett, 700 méter magasan.

A Vecernji List című horvát napilap - nem hivatalos források alapján - azt írta, hogy egy Németországban bejegyzett gépről van szó, amely Laichingen városba tért volna vissza. Arról, hogy kik utaztak a gépen, jelenleg nincs hivatalos adat.

A repülőgép segélyhívást adott le, mielőtt nyoma veszett volna.

Az eltűnés koordinátáiról a Polgári Védelmi Operatív Központ tájékoztatta a belügyminisztériumot és a Horvát Hegyi Mentőszolgálatot (HGSS). A rossz időjárási viszonyok miatt viszont a helikopterek nem szállhattak fel, ezért a HGSS drónokkal is vizsgálja a területet.

Josip Granic, a HGSS vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: nincs konkrét helyszínük, egy szélesebb területen végzik a kutatást.

Nehéz megítélni, mekkora területen folyik a keresés - mondta, hozzátéve, hogy erről akkor tudnak majd többet mondani, ha a csapatok visszatértek.

"Amennyiben semmit sem találunk, kiszélesítjük a koordinátákat" 

- közölte Granic.

Jelenleg a polgári védelmi központ, a rendőrség és HGSS munkatársai, összesen mintegy száz ember keresi az eltűnt gépet - adta hírül az MTI.

Magyarok nem utaztak a gépen

Eközben a Külügyminisztérium a HVG megkeresésére közölte:

"Területileg illetékes külképviseletünk munkatársai felvették a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, akik a lezuhant repülőgép utasaival kapcsolatban megerősítették, hogy nincs köztük magyar állampolgár."

A korábban a horvát Telegramon megjelent, nem megerősített hírekkel ellentétben tehát nem utaztak magyar állampolgárok az elveszett gépen.

Időközben kiderült: a pilóta svájci, két utas német, egy pedig horvát állampolgár

Davor Bratic, a karolyvárosi (Karlovac) rendőrkapitányság elöljárója a Nova TV horvát kereskedelmi csatornának adott interjúban elmondta: a repülőgépet egy svájci állampolgárságú pilóta vezette. Két utas német, egy pedig horvát állampolgár.

Továbbra is tart a keresés, ám a rossz időjárási viszonyok és a nehéz terep miatt csak lassan tudnak haladni. A keresést éjszaka is folytatják.