A keleti szárny megerősítését ígérte meg a litván elnöknek Olaf Scholz

A keleti szárny megerősítését ígérte meg a litván elnöknek Olaf Scholz

A NATO keleti szárnyának megerősítését ígérte Olaf Scholz német kancellár kedden Litvániában tett látogatása alkalmával - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

"Szilárd elhatározásunk, hogy fokozzuk a hozzájárulásunkat"

- hangsúlyozta a német szociáldemokrata politikus Gitanas Nauseda litván elnökkel és a három balti állam kormányfőivel folytatott megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, hogy a német hozzájárulást "erőteljes harci dandár irányába" tervezik fejleszteni.

"NATO-szövetségesekként elkötelezettek vagyunk egymás iránt, és egy támadás esetén meg fogjuk védeni a NATO területének minden talpalatnyi földjét"

- húzta alá a német kancellár, bár egyelőre nem említett konkrét részleteket a térség biztonságát szavatolni hivatott, fokozott német erőfeszítésekről.

Nauseda a közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a balti országok "a NATO frontvonalában" vannak. "A lehető legjobb felkészülés és a megerősített csapatok régiónkban kulcsfontosságú szerepet játszanak a teljes szövetség biztonsága szempontjából" - tette hozzá. A litván elnök egyben Oroszországra utalva azt hangoztatta, hogy nem szabad "semmiféle párbeszédet, együttműködést folytatni, vagy engedményt tenni ennek a terrorista államnak".

Egils Levits, lett elnök már Scholz vilniusi látogatása előtt csapaterősítésre sürgette az észak-atlanti szövetséget a térségben, mondván, reméli, hogy a német kancellár "kézzelfogható javaslatokkal" érkezik majd.

Jelenleg egy német vezetésű, 1600 fős NATO-zászlóalj állomásozik Litvániában. A német hadsereg (Bundeswehr) ebből ezer katonát állít ki. Egy dandár általában 3000-5000 fős alakulatot jelent.

A várakozások szerint a NATO keleti szárnyának megerősítéséről a szövetség június végén, Madridban megrendezendő csúcstalálkozóján döntenek majd. A kancellár a nap folyamán meglátogatja a német kontingenst is a prabadei lőtéren, megszemléli a katonák felszerelését, amely gyalogsági fegyverek mellett harckocsikat, nehéztüzérséget és felderítő drónokat is magában foglal.

Az orosz Balti Flotta egyébként kedden tengeri hadgyakorlatot kezdett, párhuzamosan a NATO nagyszabású tengeri manőverével a régióban.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}