Az Európába irányuló földgázexportról állapodott meg az Unió Izraellel és Egyiptommal

benett, naftali, izrael, eu, ursula
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a jeruzsálemi megbeszéléseit megelőző sajtónyilatkozat közben az izraeli kormányfő hivatalában 2022. június 14-én.
Fotó: MTI/EPA/REUTERS POOL/Amir Cohen

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban - számolt be az MTI.

Karín Elharrar izraeli energiaügyi miniszter a megállapodás aláírását követően leszögezte: hazája és Egyiptom igyekszik enyhíteni az Európát sújtó energiaválságot. Hozzátette, hogy a mostani az első olyan tervezet, amely jelentős mennyiségű izraeli földgáz európai uniós exportjáról rendelkezik.

A megállapodás értelmében az izraeli gáz Egyiptomon keresztül, cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában, hajón érkezik Európába.

Noha Egyiptom maga is rendelkezik gázlelőhelyekkel, a hazai szükségletek miatt csak korlátozott mértékű az exportja.

Az egyiptomi és az izraeli energiaügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke történelminek nevezte a megállapodást, amelyről Twitteren leszögezte: hozzájárul az európai energiabiztonsághoz.

Kedden az Európai Bizottság elnöke izraeli látogatása során már reményét fejezte ki, hogy Izrael segít majd a kontinensnek "megszabadulni az orosz energiafüggőségtől", egyúttal azt vetette az orosz vezetés szemére, hogy Európa függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól "zsarolásra használja".

"Oroszország a háború kezdete óta szándékosan leállította a gázszállítást Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak, valamint a holland és dán vállalatoknak, megtorlásul az Ukrajnának nyújtott támogatásunkért"

- jelentette ki.

Izrael decemberben még arról tájékoztatott, hogy nem folytat új gázfeltárást 2022-ben a megújuló energia fejlesztése jegyében, Elharrar azonban azóta elállt ettől. Izraelben jelenleg két gázmezőn folytatnak kitermelést.

A földgáznak 2030-ig kulcsszerepe lesz az európai energetikai piacon, ezt követően várhatóan visszaszorul a felhasználása összhangban a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérését célzó tervekkel - áll a többi között a megállapodásban.