Zivatarveszély, hőhullám, rengeteg napsütés - ilyen lesz a hétvégi időjárás

Zivatarveszély, hőhullám, rengeteg napsütés - ilyen lesz a hétvégi időjárás

Csütörtök délelőttig főleg délen elszórtan számíthatunk csapadékra, délután viszont napos idő várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Elsősorban a Dunától keletre élénkülhet meg az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet napközben 26 és 31, késő este 18 és 26 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Két megyére elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A veszélyjelzés szerint Vas és Zala megyében a fő veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Pénteken a többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk. Csupán elvétve fordulhat elő zápor, zivatar estig, késő estig, nagyobb eséllyel a Dunántúlon. A délkeleti szél főleg a Dunántúlon többfelé megélénkül. Délutánra 27 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton a sok napsütés, illetve a fátyolfelhők mellett helyenként erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar - nagyobb számban a nyugati és a középső országrészben. A Tiszántúlon a keleti, délkeleti, másutt az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 35, a délután záporos részeken 27, 29 fok között valószínű.

Vasárnap sok napsütés várható, általában kevés gomolyfelhővel. Legfeljebb egy-két helyen fordulhat elő zápor. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19, a csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között valószínű.