Gyöngyösi Márton nemzeti, konzervatív, karakteres politizálás felé viszi tovább a Jobbikot

Gyöngyösi Márton nemzeti, konzervatív, karakteres politizálás felé viszi tovább a Jobbikot

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét választotta pártelnöknek a jobboldali ellenzéki párt szombaton tartott tisztújító kongresszusa. Az új elnök az Alfahírnek adott interjújában korábban már közölte: a tisztújítás pontot tett a Jobbik április 3. utáni útkeresési folyamatára, az ellenzéki szavazókat pedig nem hagyhatják cserben.

A pártelnök az ATV Start című műsorában hétfőn arról beszélt, noha 2018-ban a legnagyobb ellenzéki pártként kerültek a parlamentbe, Vona Gábor távozásával pártszakadás történt, melynek eredménye a szélsőjobboldalt képviselő Mi Hazánk létrejötte lett, mellette a jobbközép, nemzeti konzervatív politikát folytató Jobbikkal. A 2022-es választásokat követően viszont ismét rendezni kellett a sorokat, tovább haladva a néppártosodási folyamaton.

Gyöngyösi Márton úgy látja, a párt politikai palettán betöltött helye mindvégig nyilvánvaló és világos volt, de ebben a rendszerben az ellenzéki pártoknak együtt kellett működniük ahhoz, hogy esélye legyen a kormányváltásnak, hiszen a kormányzat mindig úgy írja át a jogszabályokat, hogy lényegében ellehetetlenítse az ellenzéket. Mindenesetre az együttműködés nem járt eredménnyel,

„az ellenzék teljes mértékben összeomlott az április 3-i választásokon. Most pedig újra meg kell találnunk önmagunkat, rendeznünk kell sorainkat, és egy nemzeti, konzervatív, karakteres politizálást kell felépítenünk”

- fogalmazott az elnök.

Megjegyezte: sajnálja, hogy az elmúlt három hónapban többet foglalkoztak saját magukkal, mint a választóikkal, de Gyöngyösi a maga részéről ezen a hétvégén lezárta az összes belső vitát, innentől a jövőbe tekint és a választók felé fordul a párt.

A pártvezető szerint a Jobbiknak egyedül egy jobbközép, nemzeti konzervatív pozícióban van helye, ebben kell valódi alternatívát kínálnia.

Hozzátette: a Jobbiktól jobbra álló pártok, a Fidesz és a Mi Hazánk „se nem nemzeti, se nem konzervatív”, viszont a Jobbik egy olyan nemzeti konzervatív vonalon fog építkezni, mely Európa-párti, karakteres, jól látható és egyben szociálisan érzékeny módon, konkrét ügyeket felkarolóan működik majd.

Vége a Jobbik útkeresésének - interjú Gyöngyösi Mártonnal, a párt új elnökével

"A tagságunk döntött, én pedig azt vállaltam, hogy minden jobbikossal együtt fogok dolgozni" - szögezte le Gyöngyösi Márton, a Jobbik ma megválasztott elnöke az Alfahírnek adott nyilatkozatából. A párt új vezetőjét a Jakab Péterrel való közös munkán kívül a Jobbik lehetőségeiről, az önazonosság fontosságáról, valamint az összefogás folytatásáról is kérdeztük.

Gyöngyösi Márton álláspontja szerint ma az egyik legfontosabb és legnehezebb terület a bérek leszakadása, a mindennapi megélhetési probléma, illetve az, hogy a magyar társadalom szélsőségesen kettészakadt egy NER-elitre és egy olyan szélesedő rétegre, mely egzisztenciális problémákkal küzd.

Emellett fontos feladatnak nevezte azt is, hogy tovább harcoljanak az Európai Unión belüli bérfelzárkóztatásért az uniós támogatások felhasználásán és gazdaságunk versenyképességének növelésén keresztül. A megélhetési válság rengeteg embert érint Magyarországon, Gyöngyösi Márton kiemelte a közalkalmazottakat, egészségügyi dolgozókat, pedagógusokat,

 „akiket a kormányzat az út szélén hagyott, és akiknek a bérezése, megélhetése mindennapi problémát jelent Magyarországon.”

A pártelnök közölte: megtartja európai parlamenti képviselői helyét, ami nem újdonság a párt számára, hiszen a tisztújításon is ennek ígéretével indult el. Úgy látja, mivel a közvetkező, sorsdöntő megmérettetés az EP-választás lesz, nem okozhat gondot, hogy a pártelnök egyben az EP-képviselő is.