Gulyás a forint bezuhanásáról: csodára brüsszeli megegyezés esetén sem kell számítani

Gulyás a forint bezuhanásáról: csodára brüsszeli megegyezés esetén sem kell számítani

A kancelláriaminiszter szerint semmilyen megszorítás nincsen, a kormány saját magán spórol.

Számos újságírói kérdésre válaszolt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón, ezekből szemezgettünk.

Határvédelem

A közmédia a szerbiai „migránsleszámolásról” kérdezte a kancelláriaminisztert, aki szerinte sok jogi kérdést tisztázni kell a határvédelemmel kapcsolatban, például nem világos, hogy egy másik ország rendfenntartói átlőhetnek-e egy másik országba. Olyan határvédelmi egységekre van szükség, ami katonai erő nélkül is meg tudja védeni a határt - mondta.

Spekuláció?

Mindig felmerül a spekuláció gyanúja, egyelőre megalapozott gyanút nem látunk – válaszolt a forintárfolyammal kapcsolatos kérdésre Gulyás. Kifejtette, a magas államadósság hiába csökkent az utóbbi években, a környező országokban ez alacsonyabb, ami növeli a kitettséget, ez látszik meg a devizapiacon.

Forintgyengülés

Az ATV újságírója a forint bezuhanásáról kérdezte Gulyást. Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank 200 bázisponttal emelte a heti betéti kamatot, hogy valamelyest csökkentse a magyar deviza drámai mélyrepülését.

Arra a kérdésre, milyen eszköze van a kormánynak a forint gyengülésének megállítására, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy nekik az az elsődleges feladatuk, hogy azonosítsák ennek okát. Szerinte a háború és azokra adott uniós válaszok és a szankciós politika miatt esik a forint árfolyama.

Hogy vajon az erősíti-e majd a forintot, ha megkapjuk a helyreállítási pénzeket, a kancelláriaminiszter elmondta: "Biztos, hogy nem gyengíti", ugyanakkor hozzátette,

csodára nem kell számítani megegyezés esetén sem.

Amíg van háború, az árfolyam is lényegesen alacsonyabb lesz - mondta.

Orbán-Trump találkozó?

Felmerült a sajtóban, hogy Orbán Viktor még a nyáron az USA-ba utazik, hogy találkozzon Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, erről is kérdezték. "Ha lesz döntés, arról tájékoztatni fognak" - válaszolta.

Megszorítások, amik nincsenek

Sajtóinformációk szerint Varga Judit még a költségvetés beterjesztése előtt azt mondta, nagy megszorítások lesznek.

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a megszorítások a baloldal eszköztárába tartoznak.

"Semmilyen megszorítás nincsen, a kormány saját magán spórol"

- mondta.