Matolcsy György válaszolt Balassa Péternek, nem vonják ki forgalomból az ötforintos érméket

Matolcsy György válaszolt Balassa Péternek, nem vonják ki forgalomból az ötforintos érméket

Mint arról július végén beszámoltunk, mivel már semmire nem jó, és drága is az 5 forintos érme, a Jobbik annak megszüntetését javasolta. Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezte az ötforintosok kivonását. Balassa rámutatott: az 5 forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként. Kifejtette, az 5 forintos súlya 4,2 gramm, anyaga réz, cink és nikkel. 238 darab 5 forintos érme ad ki egy kilót, ami jelenleg 1.190 forint. A háztartási sárgarézhulladék kilós átlagára a színesfém-átvevőknél azonban 1.500 forint. Az ellenzéki politikus kifejtette, felmérések szerint a készpénzhasználók 62 százaléka szerint nincs szükség 5 forintosokra. Balassa a témában kérdéseket is küldött Matolcsy György jegybankelnöknek.

Már semmire nem jó, és drága is az 5 forintos érme, a Jobbik megszüntetné

A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén vonta be a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket. Akkor ez a döntés nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. A készpénzállomány sokba kerül, mivel a cserének és a szállításnak is óriási költségei vannak, ezért a Jobbik szorgalmazza, hogy az 5 forintost is vonja be a jegybank.

Most pedig megjött az MNB-vezér válasza is, Matolcsy György közölte:

nem vonják ki az ötforintos érméket a forgalomból, egy érmecímlet bevonása pedig nem ítélhető meg a fémárak pillanatnyi alakulásával.

A jegybankelnök szerint más szempontokat is figyelembe kell venni egy címlet kivonásánál, azt ugyanakkor elismerte, hogy a jelenlegi fémárak mellett most tényleg többet ér egy 5 forintos érme 5 forintnál. Hozzátette azonban, nem egyedi esetről van szó, a nemzetközi gyakorlatban is látni erre példákat, így például az amerikai 1 és 5 centesek, vagy a 2020 előtti 1, 2 és 5 eurocentesek is.

A fémárak szerinte ráadásul „folyamatosan és hektikusan változnak”, ezért nem hozható hosszabb távra ható döntés a pillanatnyi értékéből kiindulva.

Mint írta, az 1 és 2 forintosok bevonásánál sokkal drágább volt a bekerülési költség, 5-6-szorosa volt a névértékének mégsem ez volt a döntő Matolcsy szerint, hanem az, hogy nem használta a lakosság.

Matolcsy György arra is kitért, hogy szerinte nagyon drága lenne bevonni az ötforintos érméket. A jegybankelnök szerint jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban, ha bevonnák őket, akkor 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene a Magyar Nemzeti Banknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek kezelnie, ami nagy költséget jelentene.