A könyvelőknek bejön az új kata: emelnek az áraikon

A könyvelőknek bejön az új kata: emelnek az áraikon

A többségük 5 -10 000 forinttal emeli a tarifát. 

Az új katatörvénynek nemcsak az a következménye, hogy sok százezer vállalkozó most másként fog adózni és a többlet terheit a szolgáltatásaik árába építi majd, de a könyvelők terhei is megnövekednek. Nem meglepő, hogy a Billingo számlázási program Forbes.hu-hoz eljuttatott, könyvelők körében végzett kutatása alapján a válaszadók közel 90 százaléka tervezi a könyvelési díjak emelését. 

„A válaszok alapján a jogszabályváltozás 98,12 százalékuk ügyfélkörét érinti, és várhatóan a legtöbben átalányadósként vagy főszabály szerint adózó egyéni vállalkozóként folytatják tevékenységüket”

– mondta el Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója.

Az új adózási formák jelentős többletmunkát jelentenek, a könyvelők 59,7 százaléka szerint legalább havonta 1-3 órával többet, 22,7 százalékuk szerint akár 3-5 órával is több időt igényel majd egy átalányadós vállalkozás könyvelése (8,3 százalékuk pedig még meg sem tudta jósolni).

S ami a lényeg: az adminisztrációs terhek mellett sok könyvelő tér át katáról más adónemre is, ami szintén hozzájárulhat a könyvelési díjak emelkedéséhez. Az tervezett áremeléssel kapcsolatos kérdésre

  • a válaszadók 48,3 százaléka jelezte, hogy 5 000-10 000 forint közötti,
  • közel 29 százalékuk pedig 10 000-15 000 forint közötti áremelést tervez,
  • további 8 százalékuk 15 000-20 000 forint közötti összeggel fogja növelni a korábbi árait,
  • 3,5 százalékuk pedig még ennél is nagyobb mértékben tervezi emelni a könyvelési díjakat.
  • További 11,3 százalékuk még nem tudott dönteni a kérdésben.