Egyre kevesebb terméket engedhetnek meg maguknak a magyarok

Egyre kevesebb terméket engedhetnek meg maguknak a magyarok

Ruhán, cipőn, utazáson és kulturális programokon spórolnának a magyar online vásárlók az év végéig. 76 százalékuk számít arra, hogy romlani fog az anyagi helyzetük. A legtöbben akár online is megvásárolnák a tanszereket, ha a bolti árnál olcsóbban kínálnák azokat a webáruházak

- számol be a Napi.hu, a GKID Research & Consulting kutatásáról.

Az eMAG megbízásából készült felmérés szerint

nem várják túl optimistán az év hátralévő részét a magyar internetezők, több mint háromnegyedük számít anyagi helyzetének romlására. 

Azok aránya, akik kis-, vagy jelentős mértékben az anyagi helyzetük romlására számítanak év végéig, 38-38 százalék. Változatlan viszonyokra 19 százalékuk számít, javulásra pedig csupán 6 százalék.

2022 első felében egyébként kismértékben (40 százalék) és jelentősen (16 százalék) több mint a válaszadók fele tapasztalta anyagi helyzetének romlását és közel harmaduk (31 százalék) tartja azt változatlannak. Javulásról mindössze 13 százalék számolt be.

A válaszadók a legmagasabb arányban (61 százalék) a ruházat/cipő kategóriát jelölték meg olyan termékként, amelyre az év hátralévő részében kevesebbet terveznek költeni, de sokan terveznek spórolni utazáson (58 százalék), kulturális- és élményprogramokon (53 százalék), illetve tartós fogyasztási cikkek vásárlásán (50 százalék) is.

Az áremelkedések ellenére napi fogyasztási cikkekre és élelmiszerre a netezők 39 százaléka kevesebbet tervez költeni, mindössze a válaszadók 15 százaléka szán többet az év végéig, tehát ők nem fognak kevesebbet fogyasztani. Legnagyobb bizonytalanság a kultúra és az utazás terén tapasztalható: a válaszadók negyede nem tudja eldönteni, hogyan fognak változni a szokásai ezen kiadásokat illetően.

Az offline tanszervásárlást a legtöbb válaszadó azért választja, mert szereti élőben megnézni a termékeket (43 százalék), 34 százalék pedig a minőséget, méreteket szereti élőben ellenőrizni, és magas arányban (33 százalék) a gyermekkel együtt vásárol, és ezért keresi fel személyesen az üzleteket.

A tanszert kizárólag hagyományos üzletben vásárlók közül a legtöbben a boltinál olcsóbb árakat (53 százalék), illetve az ingyenes szállítást (39 százalék) jelölték meg olyan indokként, amely kapcsán hajlandók lennének online rendelésre is. Az internetes iskolaszerrendelés melletti érvek közül a legtöbben a gyorsaságot, kényelmet (39 százalék), a hagyományos üzleteknél nagyobb kínálatot (34 százalék), illetve az árak egyszerűbb összehasonlíthatóságát (35 százalék) emelték ki a legtöbben.