Afrikai kis elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

Afrikai kis elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

Az anyaállatnak, a 21 éves Kwanzának és párjának, a 29 éves Jacknek ez a harmadik utódja, egy bika és egy nőstény után ismét egy bikaborjú született.

Szeptember elejére váruk a kis elefánt érkezését, de Kwanza és Jack hamarabb, szinte napra pontosan a park huszonötödik születésnapján "ajándékozták" meg a látványosságot

- mondta el Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek. 

Kwanzát huszonkét hónapig tartó vemhessége alatt folyamatosan vizsgálták, ultrahanggal és vérvétellel követték az anyaállat és a kis elefánt állapotát. Amikor hétfő hajnalban a gondozók bementek az anyához, Kwanza már anyatejjel etette kicsinyét.

Sokat még a szakemberek sem tudnak az utódról, az biztos, hogy külső segítség nélkül született meg és egészséges. Nevet még nem adtak neki, megvizsgálni és súlyát lemérni pedig egy-két napon belül lesz lehetséges akkor, amikor Kwanza megengedi a gondozóinak, hogy egy rövid időre elvegyék tőle a borját.

bár nagyon jó a viszony a gondozók és Kwanza között, az orvosi vizsgálatot úgy végzik majd el, hogy az anya egy védőrácson keresztül folyamatosan láthassa a kicsit

- tette hozzá Gajdos László.

Az igazgató felidézte, afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, és ez már a negyedik utód. A szülők egy angliai és egy svéd állatkertből kerültek Nyíregyházára.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három ázsiai öt afrikai elefánt látható, utóbbiak közül Kwanza és Jack, és a most született utódjuk mellett még egy borjú, illetve a „nagynéni”, a 37 éves Bubba él együtt a közös kifutóban.