Fővárosi Közgyűlés: Októbertől igényelhető az évi 48 ezer forintos rezsitámogatás

Fővárosi Közgyűlés
Fővárosi Közgyűlés
MTI/Kovács Attila

A testület egyhangúlag támogatta a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosítását, amellyel jelentősen kibővítik a támogatásra való jogosultságot.

Duplájára emelik a leginkább rászoruló budapesti háztartások számára hozzáférhető támogatás összegét, valamint lehetővé teszik a vezetékes gáz- és a villamosenergia díjának támogatását is.
Az új rendszerben a havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, ellátásuk havi összege azonban alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték. Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi 2 ezer forint - évi 24 ezer forint - támogatásban részesülhetnek.        A távhőszolgáltatási, valamint a víz-, csatorna és szemétszállítási díjtámogatás mellett gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatást is biztosítanak, havi 2000-2000 forint összegben.                                                                                                                        A havi 4000 forint támogatásra jogosult háztartások így a továbbiakban kettő - általuk választott - díjtámogatásban részesülhetnének, egyenként havi 2000 forint összegben.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, a jövő évben várhatóan 1,2 milliárd forintba került a rezsitámogatás, amely körülbelül 150 ezer háztartást érint.

Karácsony Gergely főpolgármester azt hangsúlyozta: minden kerület együttműködésére számítanak, hogy a támogatás eljusson a rászorultakhoz.

Ingyen nem kapja meg a kormány a Fővárosi Vízműveket

Címlap Ingyen nem kapja meg a kormány a vízműveket A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többsége elutasította azt a kormányzati szándékot, hogy főváros ingyen átengedje Budapest víziközműhálózatát állami kezelésbe A mostani előterjesztést Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azzal indokolta, hogy Budapest jobb gazdája a víziközműhálózatnak, mint a kormány lenne.

A testület határozott arról is, hogy nyilvános pályázatot írnak ki a Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozására.

Az autizmussal élő emberek számára megfelelő körülményeket biztosító szabadidős- és kulturális foglalkozásoknak teret adó központ létrehozásának igénye a közösségi költségvetés keretében fogalmazódott meg, és mint nyertes ötlet, a megvalósításához 250 millió forintot biztosít a fővárosi költségvetés.

A képviselők jóváhagyták, hogy 1 milliárd 18 millió forinttért eladják a Semmelweis Egyetemnek a IX. kerületi Knézits utcai ingatlant, amely idősotthonként funkcionált.

A testület döntött arról is, hogy a XI. kerületi Szent Imre Kórház mögött található terület Sósfürdő tér lesz. A VIII. kerületben a Diószegi Sámuel utca és Orczy út találkozásával közrezárt terület Benyovszky Móric, a XVIII. század világhírű magyar utazója, hajósa, katonája és földrajzi leírója nevét veszi fel.

(MTI)