Orbán Viktor Moszkvába utazott, részt vesz Mihail Gorbacsov temetésén

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Bécsben 2022. július 28-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor szombat reggel Moszkvába utazott, hogy lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz.

A magyar delegációban a miniszterelnökkel tart Oroszországba többek között Deutsch Tamás, Schmidt Mária és Orbán Balázs.

Meghalt Mihail Gorbacsov, a világ vezetői is részvétüket nyilvánították

Életének 92. évében meghalt Mihail Gorbacsov. Halála után számos nemzetközi vezető fejezte ki kedd éjjel és szerda hajnalban részvétét és emlékezett meg a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökéről. A hosszan tartó betegség után elhunyt Gorbacsov a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben járult hozzá, és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára volt 1985 és 1991 között.