Az ukrán külügyminiszter közölte: A népszavazások semmin sem változtatnak, folytatják a felszabadítást

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a G7 külügyminiszteri csúcstalálkozóján az észak-németországi Wangels közelében 2022. május 13-án.
MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt

Semmin sem változtat az, hogy Oroszország "népszavazásokat" készül rendezni az általa megszállt ukrán területeken, Ukrajna folytatja azok felszabadítását - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden a Jevropejszka Pravda hírportál szerint.

Az ukrán külügyminiszter a Twitteren úgy fogalmazott:

"A fiktív referendumok semmit sem változtatnak. Oroszország agresszor volt, és az is marad, amely jogellenesen foglalja el Ukrajna területének egy részét." 

Kuleba hangsúlyozta: Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy felszabadítsa területeit, és fel is fogja azokat szabadítani, "bármit is mondjon Oroszország".

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Moszkva tervei szerint szeptember 23. és 27. között "népszavazást" tartanak a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt területein az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Még a héten népszavazásba kezdenek az Oroszországhoz való csatlakozásról Luhanszkban és Donyeckben

Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban az Oroszországhoz történő csatlakozásról - közölték kedden a két délkelet-ukrajnai szakadár régió kormányzatai. 

A Jevropejszka Pravda szerint Edgars Rinkevics lett külügyminiszter arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy az Oroszországi Föderáció tervezett "álreferendumaira" új szankciókkal válaszoljon és adjon további fegyvereket Ukrajnának.