Az ukrán külügyminiszter közölte: A népszavazások semmin sem változtatnak, folytatják a felszabadítást

Az ukrán külügyminiszter közölte: A népszavazások semmin sem változtatnak, folytatják a felszabadítást

Dmitro Kuleba kijelentette: "Oroszország agresszor volt, és az is marad, amely jogellenesen foglalja el Ukrajna területének egy részét".

Semmin sem változtat az, hogy Oroszország "népszavazásokat" készül rendezni az általa megszállt ukrán területeken, Ukrajna folytatja azok felszabadítását - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden a Jevropejszka Pravda hírportál szerint.

Az ukrán külügyminiszter a Twitteren úgy fogalmazott:

"A fiktív referendumok semmit sem változtatnak. Oroszország agresszor volt, és az is marad, amely jogellenesen foglalja el Ukrajna területének egy részét." 

Kuleba hangsúlyozta: Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy felszabadítsa területeit, és fel is fogja azokat szabadítani, "bármit is mondjon Oroszország".

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Moszkva tervei szerint szeptember 23. és 27. között "népszavazást" tartanak a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt területein az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Még a héten népszavazásba kezdenek az Oroszországhoz való csatlakozásról Luhanszkban és Donyeckben

Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban az Oroszországhoz történő csatlakozásról - közölték kedden a két délkelet-ukrajnai szakadár régió kormányzatai. 

A Jevropejszka Pravda szerint Edgars Rinkevics lett külügyminiszter arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy az Oroszországi Föderáció tervezett "álreferendumaira" új szankciókkal válaszoljon és adjon további fegyvereket Ukrajnának.